Sari direct la conținut

Andreas Treichl, seful Erste: Avem in prezent doua piete problematice, Ungaria si Romania

HotNews.ro

Directorul general al Erste, Andreas Treichl, a declarat pentru Portfolio.hu ca grupul austriac are in prezent doua „piete problematice”, Ungaria si Romania, precizand ca institutia de credit ar dori sa se implice, impreuna cu statul roman, in proiecte de infrastructura, transmite Mediafax.

„In Ungaria suntem sub calcaiul guvernului, deci nu putem sa ne facem planuri in siguranta pentru aceasta piata. In Romania, am dori sa cooperam cu statul in proiecte de infrastructura”, a afirmat Treichl intr-un interviu acordat site-ului ungar de stiri.

Interviul se refera in principal la Ungaria, la operatiunile Erste de acolo si la situatia tensionata si incerta din aceasta tara. Treichl deplange atitudinea ostila a guvernului de la Budapesta, dar noteaza ca, desi Erste nu va pleca din Ungaria, piata poloneza este in prezent mult mai atractiva.

Treichl mentioneaza Romania in trecere, fara alte precizari, si pune accent pe problemele din Ungaria, reiese din materialul prezentat de Portoflio.hu.

Erste, care detine grupul BCR, a raportat pentru primul semestru o pierdere de 140,5 milioane euro in Romania, dupa un rezultat negativ de 22,5 milioane euro pentru intregul an 2011.

Provizioanele de risc constituite in prima jumatate a anului au totalizat 364,9 milioane de euro, iar Erste a operat o noua amortizare a fondului comercial legata de operatiunile din Romania, de 210 milioane euro.

La 30 iunie, creditele neperformante inregistrate de Erste pe piata romaneasca totalizau 26,2% din soldul total, sau 2,88 miliarde euro din 11 miliarde euro, iar provizioanele totale de risc constituite erau de 1,54 milliarde euro.

In Ungaria, banca austriaca a avut o pierdere de 72,7 milioane euro in prima jumatate a acestui an, dupa un rezultat negativ de 566 milioane euro in 2011. Banca a fost nevoita anul trecut sa constituie provizioane de peste 800 milioane euro pe piata ungara, dupa ce guvernul a introdus o schema prin care permite datornicilor in valuta sa-si plateasca anticipat imprumuturile, la un curs de schimb sub cel din piata.

Valoarea creditelor neperformante din Ungaria totalizeaza 1,67 miliarde euro, dintr-un total de 6,79 miliarde euro, reprezentand 24,6% din sold, pentu care au fost puse deoparte provizioane de 1,06 miliarde euro.

Erste a amortizat anul trecut fondul comercial al operatiunilor din Ungaria si Romania cu 312 milioane euro, respectiv 700 milioane euro, inregistrand o pierdere de 718 milioane euro, fata de profituri de 850-900 milioane euro in cei trei ani anteriori si peste 1,1 miliarde euro in 2007, la varful boom-ului economic din Europa Centrala si de Est.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro