Andrei Oisteanu a fost distins cu premiul B'nai B'rith Europe
- Redactia Hotnews
Cercetatorul Andrei Oisteanu, antropolog si istoric al religiilor, a fost distins cu premiul B’nai B’rith Europe pentru volumul “Imaginea evreului in cultura romana. Studiu de imagologie in context est-central european”, publicat in 2012 in seria de autor pe care Editura Polirom i-a consacrat-o. Premiul obtinut de Andrei Oisteanu este primul de acest fel, acordat de B’nai B’rith Europe, dupa ce, in 2015, prestigioasa organizatie evreiasca internationala a decis sa infiinteze un premiu anual menit “sa recompenseze un intelectual care a contribuit la schimbarea imaginii evreului in societate”, potrivit unui comunicat remis HotNews.
“Imaginea evreului in cultura romana” a fost distins cu Premiul Academiei Romane, Marele Premiu al ASPRO, Premiul Asociatiei Scriitorilor Bucuresti, Premiul revistei Sfera politicii, Premiul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si Premiul Fundatiei „Sara & Haim Ianculovici” (Israel). Volumul a mai fost tradus in engleza, germana, maghiara si italiana.
Volumul prezinta originea, evolutia in timp si spatiu, supravietuirea sau disparitia cliseelor ce compun portretul fizic, profesional, moral, intelectual, magico-mitic si religios al „evreului imaginar” in spatiul cultural romanesc. Este de asemenea analizat modul in care antisemitismul popular l-a influentat pe cel intelectual si politic, de la jumatatea secolului al XIX-lea pina astazi. Abordind tema din perspectiva si cu instrumentele antropologiei culturale, autorul reface portretul-robot al „evreului imaginar” si evalueaza diferentele dintre acesta si „evreul real”, se arata intr-un comunicat de presa remis HotNews de editura Polirom.
Andrei Oisteanu este cercetator, membru in Consiliul Stiintific al Institutului de Istorie a Religiilor (Academia Romana), conferentiar la Facultatea de Litere (Universitatea din Bucuresti) si presedinte al Asociatiei Romane de Istorie a Religiilor.
Cel mai recent volum semnat de Andrei Oisteanu, “Sexualitate si societate. Istorie, religie si literatura”, a fost pe primul loc in topul celor mai bine vindute carti la recent incheiata editie a Salonului International de Carte Bookfest 2016. Sexualitate si societate. Istorie, religie si literatura reprezinta o abordare comparativa a unui domeniu delicat, in care, apelind la numeroase aspecte inedite din istoria si cultura Romaniei si a lumii, autorul evidentiaza persistenta in mentalitatea colectiva, fie si in forme simbolice si metaforice, a unor modele mentale si comportamentale.