Sari direct la conținut

Angajați ai laboratorului de virusologie din Wuhan au fost spitalizați cu simptome similare Covid încă din toamna lui 2019

HotNews.ro
Trei medici de la laboratorul de virusologie din Wuhan au prezentat simptome similare COVID-19 din noiembrie 2019, Foto: Yuri Kadobnov / AFP / Profimedia Images
Trei medici de la laboratorul de virusologie din Wuhan au prezentat simptome similare COVID-19 din noiembrie 2019, Foto: Yuri Kadobnov / AFP / Profimedia Images

Serviciile de informații ale Statelor Unite au aflat că trei medici de la Institutul de Virusologie din Wuhan au fost spitalizați cu simptome similare COVID-19 încă din noiembrie 2019, declanșând noi apeluri privind investigarea suplimentară a originilor coronavirusului, relatează Insider.

Informația a fost prezentată într-un raport redactat de Departamentul de stat american în ultimele zile ale mandatului fostului președinte republican Donald Trump însă experții se contrazic în privința tăriei dovezilor, potrivit Wall Street Journal, care a dezvăluit investigația.

În luna martie a acestui an Marion Koopmans, un virusolog olandez a declarat pentru NBC News că simptomele angajaților laboratorului ar putea fi atribuite bolilor sezoniere.

La sfârșitul lunii martie echipa Organizației Mondiale a Sănătății care a investigat originile coronavirusului și-a publicat raportul final asupra descoperirilor, concluzionând că ipoteza unui accident de laborator este „extrem de improbabilă” și că explicația cea mai plauzibilă este o transmitere naturală de la lilieci la om.

Experții OMS au criticat însă autoritățile de la Beijing pentru că nu le-au pus la dispoziție toate datele privind pandemia, în special cele primare.

Această lipsă de informații au determinat mai multe state să critice raportul final al OMS și proeminenți oameni de știință au lansat apeluri pentru demararea unor noi investigații privind originea SARS-CoV-2 pentru a preveni pandemii viitoare.

Unii cercetători doresc inclusiv investigații suplimentare privind ipoteza scăpării coronavirusului din Institutul de Virusologie din Wuhan, o teorie respinsă constant de autoritățile chineze.

Data de noiembrie 2019 este în linie cu fereastra de timp în care oamenii de știință cred că SARS-CoV-2 a început să circule însă laboratorul de virusologie din Wuhan nu a făcut publice date primare sau referitoare la cercetările asupra coronavirusurilor găsite la lilieci.

Un purtător de cuvânt al administrației Biden a declarat pentru WSJ că aceasta încă are întrebări cu privire la originile virusului și că teoriile plauzibile ar trebui investigate de OMS.

„Nu ne vom pronunța înaintea unei anchete în derulare a OMS cu privire la originea SARS-CoV-2”, a declarat acesta, făcând referire la o viitoare întrunire a OMS care urmează să discute următoarea fază a investigațiilor privind originile COVID-19.

Luni, directorul Laboratorului Național de Biosiguranță din cadrul Institutului de Virusologie din Wuhan, Yuan Zhiming, a declarat pentru publicația de stat Global Times, că informația publicată de WSJ este „o minciună completă”.

„Aceste acuzații sunt nefondate. Laboratorul nu avea cunoștință de această situație [angajați cu simptome de COVID-19 în toamna lui 2019] și nici măcar nu știu de unde au provenit asemenea informații”, a declarat Zhiming.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro