Sari direct la conținut

Angajații ASF merg din nou la ITM în conflictul cu conducerea și cer primă de performanță pentru anul în care a falimentat Euroins / Reacția conducerii ASF

HotNews.ro
Vot pe buget si noua conducere ASF, Foto: Inquam Photos / George Călin
Vot pe buget si noua conducere ASF, Foto: Inquam Photos / George Călin

Reprezentanții Sindicatului angajaților din ASF și cei ai noii conduceri ai Autorității se întâlnesc joi, 23 mai, într-o nouă ședință de conciliere la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) București, după declanșarea conflictului colectiv de muncă. Sindicatul cere creșterea cu peste 13% a salariilor și plata primei de performanță pentru activitatea pe anul trecut, la care ar avea dreptul prin Contractul Colectiv de Muncă, în ciuda falimentului Euroins.

  • UPDATE (21:41) Conducerea ASF susține că în afară de angajamentul privind plata restului de bani din prima anuală aferentă anului 2023, nu există alte obligații, precum plata primei de performanță pentru anul trecut, când Euroins a intrat în faliment, și nici nu vor fi plătite alte prime. Discuțiile pentru închiderea conflictului colectiv de muncă vor continua.

Aceasta este a doua ședință de conciliere cu ITM, după cea din data de 17 mai, despre care HotNews.ro a informat.

Cei peste 500 de angajați ai Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), printre cei mai bine plătiți salariați la stat din România, au declanșat conflictul colectiv de muncă, prin intermediul Sindicatului, și cer creșterea cu peste 13% a salariilor și plata primei de performanță pentru activitatea pe anul trecut.

Cum s-a ajuns aici?

După scandalul falimentului demarat în primăvara anului trecut la Euroins, fostul lider RCA la care milioane de șoferi își aveau asigurate mașinile, dar și pe fondul legii 296/2023 privind reducerea cheltuielilor bugetare, noua conducere numită de Coaliția PSD-PNL la vârful ASF a pus stop unor facilități la care aveau dreptul angajații potrivit Contractului Colectiv de Muncă (CCM)

Controversatul CCM, făcut public de către deputatul USR Claudiu Năsui, după un proces câștigat în instanță împotriva ASF, stipula printre beneficii acordarea a patru prime (primă anuală, primă de performanță, primă de ziua ASF și primă de vacanță), prin care salariații ajungeau și la 15 salarii pe an.

Contractul Colectiv de Muncă a fost încheiat în data de 16 februarie 2022, pentru o perioadă de 2 ani, cu posibilitatea prelungirii valabilității acestuia cu încă 12 luni, potrivit informațiilor obținute de HotNews.ro.

Problema lingvistică de la prima ședință

La prima ședfință de la ITM, au participat patru reprezentanți din partea conducerii ASF, în frunte cu prim-vicepreședintele Gabriel Avrămescu, și trei reprezentanți ai Sindicatului ASF, în frunte cu Francesca Andreescu, vicepreședinte al Biroului Executiv de Sindicat.

Potrivit procesului verbal al ședinței, consultat de HotNews.ro, sindicaliștii au reproșat conducerii că nu a dat curs procesului de negociere a contractului colectiv de muncă în termenul legal.

Angajații acuză conducerea că vrea „diminuarea valorii nominale a drepturilor salariale ale angajaților ASF, aducând astfel Sindicatul ASF în imposibilitatea obiectivă de a încheia un nou CCM”.

Prim-vicepreşedinte ASF a precizat că angajatorul îşi menţine toate argumentele şi susținerile consemnate în timpul negocierii şi transmise Sindicatului până în prezent.

Reprezentanții ITM au citit apoi o adresă Sindicatului, din data de 9 mai 2024, referitoare la revendicarea nr. 1, respectiv „ajustarea salariilor brute lunare ale salariaţilor prin care indexarea salariilor ar trebui să fie cel puțin de 15%”.

Acesta a fost momentul în care reprezentanții conducerii ASF au susținut că nu se poate accepta o ajustare a salariilor, având în vedere că sensul cuvântului „a ajusta” este de a reține o sumă, şi nu o indexare, în sensul majorării acestora.

„Angajatorul nu a avut nicio intenție să diminueze salariul, aşa cum este prevăzut în contractul individual de muncă. Singurele drepturi care au fost afectate sunt cele patru prime prevăzute de CCM (prima de performanță, prima de ziua ASF, prima de vacanță şi prima anuală), care erau acordate în raport cu prevederile fiscale în vigoare şi alocările bugetare aferente”, se arată în procesul verbal.

Sindicatul ASF cere creșterea cu 13,04% a salariilor, pe lângă acordarea primelor restante

Pe lângă respectarea drepturilor legale ale salariaţilor ASF, Sindicatul a formulat următoarele revendicări:

  • 1. Ajustarea salariilor brute lunare ale salariaţilor ASF cel puțin cu indicele lunar al prețurilor de consum publicat de INSSE, pentru perioada 31.07.2022 -31.01.2024, respectiv cu 13,04%.
  • 2. Menținerea prevederii art. 36 alin. (2) din CCM din 2022 (300 de lei).
  • 3. Menținerea prevederii art. 38 din CCM din 2022 (tichete de masă).
  • 4. Acordarea de compensații salariaţilor ASF la încetarea raporturilor de muncă conform prevederilor legale.
  • 5. Acordarea drepturilor salariaţilor de a desfăşura activitatea în regim de telemuncă, timp de 4 zile pe lună.

Întrebați de reprezentanții conducerii ASF dacă respectarea drepturilor legale ale salariaţilor face parte din revendicări, reprezentanții Sindicatului au răspuns că „respectarea drepturilor legale ale salariaţilor nu pot face obiectul niciunei negocieri, acestea fiind conferite prin lege și recunoscute de aceasta”.

Sindicatul cere plata primei de performanță pe 2023 și restul de bani din primă anuală

Plata integrală a primelor restante, ca drepturi salariale conferite de lege și care nu pot fi negociate, precum și lista tuturor beneficiilor pierdute prin neprelungirea vechiului CCM, apar într-o altă adresă a Sindicatului ASF, din data de 9 mai 2024, consultată de asemenea de HotNews.ro.

În acest document, Francesca Andreescu, vicepreședinte al Biroului Executiv de Sindicat, le transmite membrilor comisiei de dialog instituite prin decizia președintelui ASF ce obligații restante are conducerea ASF față de angajați, respectiv:

  • obligaţia acestuia de a modifica, de îndată, toate contractele individuale de muncă ale salariaţilor ASF (…)
  • obligația de a achita, de îndată, drepturile salariale restante, reprezentând diferența rămasă neachitată din prima anuală, acordată în trimestrul al IV-lea al anului 2023
  • obligația de a achita, de îndată, drepturile salariale restante, reprezentând prima de performanță aferentă activității prestate în cursul anului 2023, cu privire la care menționăm faptul că dreptul de creanţă s-a născut în data de 15.02.2024.

HotNews.ro a scris încă în luna ianuarie din acest an cum cei peste 500 de angajați ai ASF au încasat în luna decembrie 2023 doar o parte din cel de-al 15-lea salariu, stipulat ca primă anuală în Contractul Colectiv de Muncă.

Cum s-a activat dreptul angajaților ASF de a lua prima de performanță

Noutatea este că în luna februarie 2024 s-a activat și dreptul de a încasa prima de performanță pentru activitatea din 2023, după cum susține vicepreședinta Sindicatului ASF.

Aceasta reclamă că angajaților nu li s-au elaborat contracte individuale de muncă în acord cu prevederile CCM-ului care avea termen de valabilitate până în 16 februarie 2024, cu posibilitatea prelungirii cu încă 1 an.

Procesul de negociere privind semnarea unui nou CCM s-a încheiat în 14 februarie 2024, fără a se ajunge la un consens, iar efectele vechiului CCM au încetat, nu însă de a se activa dreptul angajaților de a încasa prima de performanță.

Vicepreședinta de Sindicat precizează cum evaluarea profesională a angajaților se efectuează, în fiecare an în perioada 3 ianuarie-15 februarie pentru anul anterior, fapt care s-a întâmplat și în acest an, astfel că la data finalizării acestui proces, erau aplicabile dispozițiile din vechiul CCM (valabil în perioada 16 februarie 2022-16 februarie 2024), în acord cu care angajații au dreptul la primă de performanță.

Membrii fostei conduceri ASF și-au dat prime între 11.500 de euro și 24.500 de euro în anul falimentului Euroins

Opt din cei nouă membri ai fostei conduceri ASF au încasat anul trecut, în plin faliment Euroins, câte două prime – una de performanță și alta pentru Ziua ASF – cuprinse între 11.500 de euro și 24.500 de euro, prime prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, potrivit datelor ASF transmise în luna ianuarie 2024 la solicitarea HotNews.ro.

Nicu Marcu, fostul președinte ASF, a încasat cei mai mulți bani – 122.262 de lei (cc. 24.500 de euro – aferent primei de performanță și primei de Ziua ASF).

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro