Sari direct la conținut

Angajații OMV Petrom ar putea fi urmăriți electronic, să li se citească mailurile și telefoanele / HotNews a obținut documentul intern la care lucrează șefii companiei

HotNews.ro
Angajații OMV Petrom ar putea fi urmăriți electronic, să li se citească mailurile și telefoanele / HotNews a obținut documentul intern la care lucrează șefii companiei
Angajații OMV-Petrom ar putea fi urmăriți electronic (Imagine ilustrativă) / Sursa foto: Shutterstock

Directorii OMV Petrom lucrează la un regulament intern privind Managementul Datelor Digitale pentru Investigații, care ar putea permite urmărirea electronică a angajaților companiei, potrivit unui document obținut și analizat de HotNews.ro. Sub pretextul investigării unor posibile cazuri de fraudă în cadrul companiei, directoratul vrea să elaboreze o procedură care să permită accesul inclusiv la mail-urile și mesajele de pe calculatoare și telefoane mobile.

Documentul prevede că investigația se declanșează atunci când „potențiale nereguli semnificative efectuate de un Subiect au fost aduse la cunoștința fie Departamentului de Conformitate, fie Departamentului de Audit Intern”.

Pentru obținerea de informații, vor putea fi urmărite dispozitive precum „laptopul companiei, computerul, telefonul mobil sau tableta”.

Chestiuni privind dreptul concurenței nu fac obiectul acestui regulament. Acesta ar viza investigarea unor infracțiuni precum deturnare de fonduri, fraudă, spălare de bani etc.

Pentru investigații este necesară alocarea de resurse, inclusiv personal, instrumente și tehnologie. În acest sens, responsabili sunt șefii Departamentului de Conformitate și Departamentului de Audit Intern.

Cazurile de investigații ar urma să fie aprobate de către Directorat.

Regulamentul ar urma să fie aplicat la nivelul întregului grup OMV Petrom, dacă va fi avizat și aprobat la nivelul Directoratului.

OMV Petrom: Respectăm protecția datelor cu caracter personal

HotNews.ro a transmis către OMV Petrom un set de întrebări legate de noua procedură internă:

  1. Puteți confirma sau infirma dacă managementul companiei lucrează la o procedură internă (Managementul Datelor Digitale pentru Investigații), de cinci pagini, pentru a putea pune angajații companiei sub urmărire electronică, inclusiv mailuri și mesaje telefonice?
  2. De ce este nevoie de urmărirea angajaților? În ce măsură o astfel de măsură corespunde principiilor de etică in afaceri precum și dreptului la viață privată?
  3. În adoptarea acestei inițiative, managementul s-a consultat cu acționarul majoritar (OMV), care a fost acuzat în trecut pentru urmărirea propriilor angajați sau a unor ONG-uri de mediu?
    De asemenea, a existat consultare cu acționarul minoritar (statul roman) care are responsabilități în supervizarea utilizării datelor ce au caracter personal?

OMV Petrom nu a oferit răspunsuri concrete la întrebări, însă susține că este respectată legislația europeană și românească privind protecția datelor.

Iată răspunsul integral al OMV Petrom:

„Compania își desfășoară activitatea cu respectarea strictă a legislației europene și românești cu privire la protecția datelor, inclusiv a datelor cu caracter personal, inclusiv cu luarea în considerare a recomandărilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal la locul de muncă elaborate de autoritățile europene în domeniu si aplica principii de etica care au la baza încrederea si integritatea.

Informațiile legate prelucrarea datelor cu caracter personal și de protecția acestora sunt transparente și comunicate extensiv la nivelul companiei, atât prin intermediul intranetului cat si prin instruiri periodice dedicate legislației privind protecția datelor cu caracter personal.

In ceea ce privește procedurile interne, toate elaborate cu respectarea legislației romanești si europene si prin consultare cu toate părțile implicate, acestea vizează organizarea interna a activității companiei si nu comentam asupra lor”.

Cum a fost acuzat OMV de spionarea activiștilor de mediu

În aprilie 2021, două organizații de mediu, Fridays For Future Austria și Greenpeace Austria, au acuzat compania austriacă OMV că a angajat firme de investigații și spionaj cu scopul de a supraveghea și monitoriza activiștii de mediu, inclusiv pe cei foarte tineri, elevi de liceu.

Organizațiile de mediu au cerut fostului CEO al OMV, Rainer Seele, să ia atitudine față de deciziile de supraveghere a mișcării ecologiste și au cerut dezvăluirea tuturor contractelor cu firme de spionaj în scopul monitorizării societății civile. OMV a invocat atunci, potrivit Greenpeace Austria, confidențialitatea relațiilor contractuale.

Ecologistii au făcut apel și la politicienii de atunci, în special cancelarul federal Sebastian Kurz, vicecancelarul Werner Kogler și ministrul responsabil de Finanțe Gernot Blümel, să protejeze societatea civilă de astfel de metode de supraveghere de către corporații la care acționar este și statul.

Pe fondul acestor acuzații, Rainer Seele a anunțat câteva zile mai târziu că renunță la prelungirea mandatului de șef al OMV.

INTERVIURILE HotNews.ro