Angajatii RAT Cluj, contra directorului
Vor capul lui Miron
Circa 30 de salariati ai Regiei Autonome de Termoficare (RAT) au protestat ieri dupa-amiaza in fata Primariei. Strajuiti de o mina de jandarmi, grupul de protestatari a asteptat in zadar ca vreun oficial al Primariei sa coboare pentru a vorbi cu ei.
Deloc agitati, oamenii fluturau citeva pancarte cu inscriptii precum „Sint directorul Miron / RAT-ul e peron / Unii vin si altii pleaca / Sindicatul n-o sa taca / Mi-angajez neamuri si fratii / Dau afara consacratii“, facind prin intermediul acestora trimitere directa la directorul RAT, Emil Miron, pe care protestatarii il acuza ca si-ar fi angajat rude si prieteni, in vreme ce oamenii cu experienta au fost dati afara.
Oamenii s-au mai plins de faptul ca in cadrul regiei se dau bonusuri financiare preferential si ca se pune la cale organizarea unui nou sindicat, aflat la cheremul directorului. „S-a dat un termen pina vineri.
Speranta noastra e sa vorbim cu domnul primar, pentru ca el e peste regie, sa rezolve el problemele, nu altcineva“, a declarat liderul sindicalistilor, Ioan Vilt, dind de inteles ca daca pina la sfirsitul saptaminii raspunsurile primite nu vor fi satisfacatoare se va trece si la alte modalitati de protest, printre care si blocarea accesului conducerii in sediu.
In jumatatea de ora cit a durat pichetarea, lui Miron i s-a imputat inclusiv faptul ca, desi fiind director al Regiei, s-a debransat de la aceasta.
Modernizarea doare
In cadrul unei conferinte de presa desfasurate inaintea protestului de pe strada Motilor, directorul RAT, Emil Miron, a declarat ca nu are nici o ruda angajata in cadrul regiei. El a mai subliniat ca datorita modernizarilor care se deruleaza in cadrul institutiei pe care o conduce e absolut normal ca unele posturi sa dispara.
In ultimii 7 ani, la RAT au fost disponibilizati peste 500 de fochisti tocmai datorita modernizarii centralelor si a punctelor termice, acestia primind plati compensatorii in valoarea a 12 salarii. Miron a declarat ca, in prima faza, pentru a se evita disponibilizarile s-a procedat la organizarea de catre unitate a unor cursuri de reconversie profesionala si policalificare.
O treime dintre clujeni, incalziti de RAT
Conform statisticilor prezentate de catre oficialii RAT, in ultimii ani, numarul debransarilor de la regie a scazut semnificativ, de la aproximativ 4.000 la 1.000 si ceva. Cele 106 centrale si puncte termice deservesc in prezent 51.300 de apartamente din Cluj-Napoca, respectiv 126.400 de clujeni.
Din totalul centralelor, pina acum au fost automatizate 98, iar faptul ca pina la sfirsitul anului se vor finaliza si restul va duce la disponibilizarea altor 16 persoane.