Aniversare "Alexa Visarion 70" la ICR
Institutul Cultural Roman organizeaza marti, 17 octombrie, de la ora 18.00, la sediul din Aleea Alexandru, nr. 38, un eveniment in onoarea regizorului si scenaristului de teatru si film Alexa Visarion care a implinit pe 11 septembrie varsta de 70 de ani. In cadrul aniversarii va fi lansat volumul de eseuri „Impotriva uitarii”, aparut la editura Ideea Europeana, in parteneriat cu ICR. Alexa Visarion ne propune in aceasta carte, intr-o abordare interdisciplinara, fascinante trasee de creativitate privind universul teatral.
Alaturi de autor, vor mai vorbi despre carte profesorul universitar Vasile Morar, filmologii Elena Dulgheru si Bujor T. Ripeanu si actorii Dorel Visan si Mircea Diaconu. Dialogurile vor fi moderate de scriitoarea Aura Christi.
In incheierea evenimentului va fi proiectat filmul-portret „Magia Teatrului si a Filmului” (TVR), regizat de Liliana Chitescu , un documentar care a primit Premiul Special al Uniunii Cineastilor „Adina Darian”, in anul 2014.
Alexa Visarion a montat in tara si in strainatate peste 100 de spectacole, cu precadere din dramaturgia lui I.L. Caragiale, A.P. Cehov, Shakespeare sau Eugene O’Neill. Este autorul unor filme artistice care au marcat istoria cinematografului romanesc, intre care „Inainte de tacere” (1978), „Inghititorul de sabii” (1981), „Napasta” (1982), „Luna Verde” (2008), „Ana” (2014).
A obtinut numeroase premii si distinctii, printre care Premiul Academiei Romane pentru intreaga creatie teatrala si cinematografica (2008), Premiul pentru intreaga activitate UNITER (2005), Premiul ATM pentru cel mai bun spectacol (1981), Premiul Sectiei de Critica ATM pentru exegeza scenica si filmica a operei lui I.L. Caragiale (1979), Marele Premiul la Festivalul International de Teatru Arezzo (1979). A fondat, in 1991, primului teatru independent bilingv din Romania, Teatrul romano-american „Eugene O’Neill”, si a infiintat, in 2002, Asociatia Culturala „Dialog”.
In 1983, Visarion primeste primul Grant Fulbright, in domeniul teatrului. In perioada 1985-1986 este invitat sa predea la Universitatea din Texas iar intre 1986-1988 ii este acordata o noua bursa Fulbright si sustine cursuri in domeniul filmului la universitati din Los Angeles, New York si Boston.
Alexa Visarion este autorul unei serii de volume dedicate teatrului si al unor articole, eseuri si interviuri de referinta atat pentru domeniul artistic cat si pentru cel didactic. Preocuparea sa pentru teme de strategie si management s-a materializat in cronici si comentarii publicate in importante reviste din tara. Despre personalitatea complexa a regizorului au aparut doua carti: „Alexa Visarion sau destinul vocatiei”, coordonata de Elena Saulea (Editura Junimea), si „Univers filmic – Alexa Visarion (Jurnal de spectator)” de Vasilica Balaita (Editura Artes).
Este Director Onorific al Teatrului „Mihai Eminescu” din Botosani, cetatean de onoare al Municipiului Botosani (1992), cetatean de onoare al comunei natale Baluseni (2015). A primit Ordinul National ,,Serviciul Credincios’’ in grad de Cavaler, acordat de Presedintia Romaniei. Este membru al Uniunii Cineastilor din Romania (UCIN), membru fondator al Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film (UARF). Este membru al Uniunii Teatrale din Romania (UNITER), iar intre anii 1985-2005 a fost membru al The Association for Theatre Higher Education (ATHE) – SUA si membru fondator al Societatii „I.L.Caragiale” (1979-1985).
Pentru intreaga sa activitate, regizorul si profesorul Alexa Visarion a primit, pe 12 octombrie 2017, marele premiul „George Apostu”.