Sari direct la conținut

ANRE: Gazele de import vor fi la iarna cu 20% mai ieftine decat cele din productia interna inmagazinata

HotNews.ro

Gazele de import vor avea la iarna un pret cu 20% mai mic decat cele din productia interna inmagazinata, astfel ca s-ar putea ajunge la situatia in care vom prefera sa importam peste 30% din consum si sa nu mai utilizam gaze din depozite, a declarat, luni, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie (ANRE), Niculae Havrilet, potrivit Agerpres. Acesta a precizat ca, in cazul in care de la 1 iulie va exista o crestere de 10% la pretul de productie interna, asa cum prevede actualul calendar de liberalizare, se poate ajunge si la 70% import.

Aceasta deoarece furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligati sa realizeze un cos de gaze care sa aiba cel mai mic pret, iar cele din import ar putea fi mai ieftine.

„Ca urmare a activitati de monitorizare, am constatat ca exista posibilitatea ca in urmatoarea iarna sa exista anumite turbulente, ca urmare a faptului ca gazele din productia interna din depozite sa aiba pretul mult mai mare decat pretul gazelor importate. Aceste disproportii produc pierderi financiare pentru actorii din sistem, care, in final, erau transpuse in facturile tuturor consumatorilor de gaze”, a spus Havrilet, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, gazele de import vor avea un pret de 70 de lei pe MWh, iar cele din productia interna inmagazinata vor avea 80 de lei pentru cele inmagazinate la 1 iulie si 86 de lei cele inmagazinate dupa aceasta data.

„Daca va fi o crestere de 10% la pretul de productie interna, vom solicita furnizorilor care alimenteaza piata reglementata sa asigure pretul cel mai mic al cosului de gaze. Aceasta, in traducere libera, inseamna indreptarea catre import si fara sa fie consumata productia interna inmagazinata, ceea ce ar produce pierderi pentru producatori si furnizori, pentru ca ei s-au pregatit pentru iarna si au consumat resurse financiare pentru a inmagazina gaze”, a mai spus Havrilet.

Havrilet a mai spus ca ar recomanda mentinerea programului de liberalizare, dar fara instituirea unor preturi pentru productia gazelor naturale.

„Mai exact, pentru a se da posibilitatea consumatorilor sa fie alimentati din sursele cele mai ieftine, preturile de productie interna ar trebui sa fie lasate la liber. Consider ca vom gasi o solutie impreuna in ceea ce priveste o analiza si o decizie care sa duca la formarea celui mai mic pret pentru consumatorul casnic. In mod cert, pretul final al gazului nu va creste cu 10%. In pretul final exista si alte elemente. Exista capacitatea de a importa mai ieftin, ceea ce, in final, in cel mai rau caz, va duce la o crestere de 2-3%. Dar tocmai acest lucru avem in vedere, ca nu ar fi nevoie de o modificare de pret la productia interna”, a continuat Havrilet.

Suspendarea calendarului de liberalizare a pietei gazelor ar trebui fundamentata pe o analiza tehnica, altfel vor fi create false dezbateri, a declarat, recent, ministrul Energiei, Victor Grigorescu. Reamintim ca Autoritatea de Reglementare in Energie (ANRE) a solicitat suspendarea calendarului de liberalizare, care prevede scumpirea gazelor cu 10% de la 1 iulie. Aceasta in conditiile in care pretul gazelor pe pietele internationale a ajuns la nivelul celor de productie interna si este in scadere. „Orice decizie ar trebui fundamentata pe un studiu. Am solicitat un studiu pe baza caruia sa ne fundamentam o anumita abordare, altfel riscam sa emitem opinii si sa cream false dezbateri”, a precizat ministrul. „Inainte sa ne dam cu parerea, ar trebui sa vedem daca sunt lucruri bazate pe o analiza tehnica. Am auzit pareri, pareri”, a mai spus Grigorescu.

Niculae Havrilet, presedintele Autoritatii Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), a declarat, recent, ca acum este un moment favorabil liberalizarii totale a preturilor la gazele naturale livrate consumatorilor casnici. Havrilet spune ca a avut intalniri cu reprezentanti ai Ministerului Energiei, in cadrul carora a cerut sa fie abrogata cresterea de 10% a preturilor, asa cum este prevazuta in calendarul de liberalizare. Odata cu aceasta abrogare ar trebui sa fie liberalizata piata pentru toti consumatorii, in conditiile in care pentru casnici, pretul a ajuns la 60 lei/Mwh, cu doar 3 lei mai mic decat al gazelor din import. In cazul in care s-ar continua liberalizarea, preturile reglementate ar ajunge sa fie peste cele al gazelor de pe piata libera.

Daca ar fi aplicat calendarul, pretul gazelor furnizate consumatorilor casnici ar ajunge la 66 lei/MWh.

„Practic, am solicitat ca Hotararea de Guvern care impune cresterea preturilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie sa fie abrogata si sa ramanem la pretul de 60 de lei pe MWh, cat este astazi, ca pret de referinta, urmand ca piata sa stabileasca adevaratul pret, dar sa nu plecam de la 66 de lei sau chiar 72 de lei asa cum este prevazut in calendarul de liberalizare”, a declarat Havrilet, cu ocazia unei conferinte pe tema strategiei energetice.

Acesta a precizat ca Ministerul Energiei nu a dat un raspuns propunerii, solicitand un studiu de impact al liberalizarii totale, pentru a fi exclus riscul ca preturile de pe piata libera sa creasca din nou. Havrilet sustine ca pentru urmatoarele noua luni, nu sunt anuntate modificari importante de pret. „Asa cum vedem evolutia petrolului, de care depinde pretul gazelor, piata petrolului ramane un nivel mic, iar, in urmatoarea perioada de noua luni nu vedem o modificare importanta, dar trebuie sa ne gandim ca urmatoarea perioada de noua luni este un an gazier. Deci in anul gazier 2016-2017 nu vedem o modificare a pretului”, a spus seful ANRE.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro