Sari direct la conținut

ANSVSA: Numărul focarelor de pestă porcină africană a scăzut la 530

HotNews.ro
DSVSA, combatere pesta porcina, Foto: Agerpres
DSVSA, combatere pesta porcina, Foto: Agerpres

Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează, în prezent, în 128 de localităţi din 16 judeţe, numărul focarelor active fiind în scădere la 530, informează, luni, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

În exploataţiile comerciale au fost consemnate 11 focare. În alte cinci judeţe există doar cazuri la mistreţi, scrie Agerpres citând datele ANSVSA.

Până la această dată au fost eliminaţi 365.593 de porci afectaţi de boală şi există 1.288 de cazuri la mistreţi.

Autoritatea veterinară precizează că au fost stinse 712 focare, cele mai multe, 136 de focare, în judeţul Tulcea. De asemenea au mai fost închise 112 focare în Brăila (dintre care 7 în exploataţii comerciale), 109 în judeţul Ialomiţa, 101 în judeţul Călăraşi şi 85 de focare în judeţul Constanţa. În restul judeţelor afectate de pestă au fost stinse între 2 şi 46 de focare.

Până la această data (22 aprilie 2019) au fost despăgubiţi 8.625 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 251.584.740 de lei.

Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.

ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.

Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Facem precizarea că pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic şi social.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Singurele metode de prevenţie eficiente sunt menţinerea unui nivel înalt de biosecuritate la ferme şi gestionarea rapidă şi eficientă a posibilelor focare de boală – raportare, restricţii privind mişcarea animalelor, a produselor şi subproduselor provenite de la porcine, sacrificarea animalelor susceptibile şi controlul circulaţiei animalelor.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro