Sari direct la conținut

Anual, romanii “sponsorizeaza” TVR cu peste 120.000.000 euro. Ce primesc in schimb?

Khris.ro

In ultimii ani, Societatea Romana de Televiziune a consumat tot mai multi bani insa audientele au fost din ce in ce mai slabe, fiind posibil ca in 2009, televiziunea condusa de dl Sassu sa inregistreze pierderi record, pe fondul scaderii pietei de publicitate si al reducerii subventiilor de la buget.

Sa vedem cum a evoluat situatia financiara si audienta TVR in perioada 2003-2009.

Situatia financiare

In 2003, veniturile totale au fost de 99 milioane euro, din care 73.3 mil euro au fost generate de taxa TV, platita la momentul respectiv de 5.9 milioane de gospodarii, alte 14 mil euro venind de la bugetul de stat sub forma de subventii de exploatare. S-a inregistrat si un profit de aproximativ 5 milioane euro.

In 2004, SRTv a inregistrat un profit record de 17 milioane euro, insa din acel moment, situatia a inceput sa de deterioreze in sensul ca desi s-au incasat tot mai multi bani din taxa TV iar subventiile la buget au crescut si ele, SRTv a ajuns pe pierderi, astfel ca doar in 2008, pierderea inregistrata a fost de 15 milioane de euro.

In acelasi an, veniturile din taxa TV au fost de 83 mil eur iar subventiile de exploatare alocate de la bugetul de stat au fost de 45 mil eur, ceea ce inseamna ca in 2008, contribuabilul roman a platit 128 milioane euro pentru functionarea TVR, datele in graficul din stanga, click pentru marire.

In ceea ce priveste datoriile SRTv, acestea au crescut de la un an la altul, ajungand in 2008 la 31.8 milioane euro, din care aproape 10 milioane la bugetul de stat si bugetul fondurilor speciale.

Desi este adevarat ca misiunea principala a unei televiziuni publice nu este aceea de a obtine profit sau de a “sparge” audientele, ci de a educa si informa corect populatia (misiuni pe care televiziunile private le au doar in secundar, acestea fiind privite in primul rand ca afaceri), putem spune ca cel putin in ultimii 3-4 ani, TVR a fost departe de a isi indeplini misiunea.

Citeste mai mult si comenteaza pe blogul lui Cristian Orgonas.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro