Sari direct la conținut

Apel la calm de la savantul-șef al OMS: Omicron pare a fi foarte transmisibilă, dar nu trebuie să intrăm în panică / Trebuie să așteptăm, să sperăm că este mai blândă

HotNews.ro
Soumya Swaminathan, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia
Soumya Swaminathan, Foto: Fabrice COFFRINI / AFP / Profimedia

Soumya Swaminathan, savantul-șef al Organizației Mondiale a Sănătății, a declarat vineri pentru Reuters că, deși noua variantă a coronavirusului Omicron pare a fi foarte transmisibilă, răspunsul corect este să fim pregătiți și precauți, nu intrăm în panică.

OMS a îndemnat țările să majoreze capacitățile de asistență medicală și să își vaccineze populația pentru a combate o creștere a numărului de cazuri de COVID-19 determinată de varianta Omicron, precizând că restricțiile de călătorie ar putea câștiga timp, dar nu reprezintă singure un răspuns.

„Cât de îngrijorați ar trebui să fim? Trebuie să fim pregătiți și precauți, nu să intrăm în panică, pentru că ne aflăm într-o situație diferită față de cea de acum un an”, a declarat Swaminathan.

Deși apariția noii variante nu este binevenită, ea a spus că lumea este mult mai bine pregătită, având în vedere dezvoltarea vaccinurilor contra COVID-19.

”Să așteptăm, să sperăm că este mai blândă”

„Trebuie să așteptăm, să sperăm că este mai blândă… dar este prea devreme pentru a trage concluzii despre varianta în ansamblu”, a declarat Swaminathan despre ceea ce se știe despre Omicron.

„Delta reprezintă 99% din infecțiile din întreaga lume. Această variantă ar trebui să fie mai transmisibilă pentru a-și depăși concurența și a deveni dominantă la nivel mondial. Este posibil, dar nu este posibil de prezis”, a continuat ea.

Cel mai important om de știință al OMS a afirmat că varianta Omicron pare să provoace de trei ori mai multe infecții decât cele experimentate anterior în Africa de Sud, ceea ce înseamnă că „pare să fie capabilă să depășească o parte din imunitatea naturală rezultată în urma infecțiilor anterioare”.

Vaccinurile par să aibă un oarecare efect

„Faptul că nu se îmbolnăvesc …. înseamnă că vaccinurile încă oferă protecție și sperăm că vor continua să ofere protecție”, a declarat Swaminathan.

Întrebată cu privire la necesitatea unor rapeluri anuale de vaccinare, ea a spus că „OMS se pregătește pentru toate scenariile”, care ar putea include o doză suplimentară, în special în rândul unor grupuri de vârstă sau al unor segmente vulnerabile ale populației, sau un vaccin modificat.

„Infecția naturală acționează ca un rapel”, a spus cercetătorul OMS, adăugând că, deși noua variantă „ar fi putut proveni dintr-o țară în care nu există o secvențiere foarte mare a genomului”, originile sale nu sunt cunoscute.

„S-ar putea să nu știm niciodată”, a mai spus Swaminathan.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro