Sari direct la conținut

APIA: Crescatorii de porci pot lua credite de la 5 banci cu garantii de stat si adeverinte

HotNews.ro
Lista bancilor la care fermierii pot folosi adeverintele APIA, Foto: APIA
Lista bancilor la care fermierii pot folosi adeverintele APIA, Foto: APIA

Crescatorii de porcine pot accesa de la 5 banci credite bancare, in conditii avantajoase, pentru desfasurarea activitatilor curente, cu ajutorul garantiilor de stat si al unor adeverinte de la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, a informat, joi, APIA, intr-un comunicat de presa.

Conform sursei citate, APIA a incheiat -Conventii privind finantarea capitalului de lucru pentru desfasurarea activitatilor curente- pentru a veni in sprijinul beneficiarilor Masurii 215 – Plati privind bunastarea animalelor – Porcine – Anul II de angajament, Sesiunea II de depunere. Aceasta este una dintre masurile Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR), finantat din fonduri europene.

Potrivit acestor conventii, APIA emite, la cererea solicitantului, o adeverinta prin care confirma ca solicitantul a depus cerere de ajutor pentru Masura 215 – Plati privind bunastarea animalelor – Porcine in perioada 14 ianuarie – 15 februarie 2014 aferenta Anului II de angajament, Sesiunea II de depunere precum si suma in euro reprezentand 30% din valoarea sumei solicitate in cererea de plata, Anul II de angajament, Sesiunea II de depunere.

Fondul de Garantare a Creditului Rural S.A. – IFN si Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii S.A – IFN garanteaza 80% din valoarea creditului contractat de fermier.

Banca are obligatia sa informeze beneficiarii privind obligatia acestora de a suporta contravaloarea dobanzilor, diferentele de curs valutar, comisioanele bancare si de garantare ce decurg din aceste credite.

Cele 5 banci cu care APIA a incheiat conventii pana in prezent sunt: CEC Bank, EximBank, OTP, Banca Transilvania si Libra Internet Bank. Lista bancilor s-ar putea insa largi, APIA fiind in discutii si cu alti creditori.

In context, APIA recomanda fermierilor interesati sa isi aleaga Creditorul numai dupa un studiu atent al conditiilor de creditare impuse de fiecare Banca Creditoare pentru a obtine conditiile de creditare cele mai avantajoase si care se potrivesc cel mai bine profilului exploatatiei sale.

In conformitate cu prevederile Ordinului MADR nr. 703/2013 privind aprobarea conditiilor in care se vor incheia conventiile dintre institutiile financiare bancare si nebancare si Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, in vederea finantarii activitatilor curente ale beneficiarilor platilor derulate prin APIA, in baza adeverintelor eliberate de Agentie, Banca trebuie sa respecte nivelurile costurilor aferente acordarii creditelor pentru beneficiarii platilor directe, astfel incat dobanda finala aplicata beneficiarului sa nu poata depasi ROBOR 6M + 4%, iar comisioanele aferente creditului sa fie in limita de 1%.

Totodata, potrivit aceluiasi act normativ, Banca trebuie sa faca dovada ca, in perioada 2008-2012 a acordat credite beneficiarilor Axei I – Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier, Axei III – Calitatea vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale si Axei IV Leader din Programul National de Dezvolare Rurala 2007-2013.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro