Sari direct la conținut

Aproape 82.000 de tineri din 160 țări non-UE au cerut burse ca să studieze în România / Câți au fost acceptați

HotNews.ro
Tineri, Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe
Tineri, Foto: Inquam Photos / Adriana Neagoe

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat rezultatele selecţiei studenţilor din statele din afara spaţiului Uniunii Europene care vor beneficia de burse oferite de statul român pentru studii începând cu anul universitar 2024 – 2025, scrie Agerpres. 

Potrivit unui comunicat transmis marţi, în acest an, MAE a primit un număr mare de solicitări – 81.914, de la candidaţi din 160 de ţări, de pe cinci continente, „aspect care evidenţiază interesul tot mai mare, la nivel global, al studenţilor pentru oportunităţile educaţionale oferite de universităţile din România”.

Candidaturile au fost depuse online, pe platforma StudyinRomania (www.studyinromania.gov.ro), în perioada 16 ianuarie – 16 martie 2024.

Dintre cei aproape 82.000 de candidați, doar 500 au fost acceptați. 

În procesul de selecţie au fost avute în vedere atât criterii legate de excelenţa academică, diversitatea geografică şi echilibrul de gen, cât şi de obiectivele de politică externă ale României în relaţie cu statele de provenienţă în ceea ce priveşte candidaţii.

Unde vor învăța cei 500 de tineri din țări non-UE

Cei 500 de beneficiari ai burselor vor studia în centre universitare din toată ţara: Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Iaşi, Sibiu, Timişoara şi altele.

Ei se vor pregăti într-o gamă largă de domenii, precum relaţii internaţionale, inginerie, tehnologia informaţiei, agronomie, drept, artele spectacolului, filologie, economie, administrarea afacerilor şi ştiinţe ale educaţiei, arată MAE.

În acord cu obiectivele, interesele şi priorităţile de politică externă ale României, MAE este angajat într-un demers constant de consolidare a instrumentului de acordare de burse pentru studenţii străini din afara spaţiului Uniunii Europene, care are ca scop atât dezvoltarea şi aprofundarea pe termen lung a relaţiilor bilaterale cu statele de provenienţă în cazul studenţilor, cât şi promovarea mai eficientă a instituţiilor de învăţământ superior româneşti la nivel mondial.

„Acest program de succes se înscrie în cadrul unui demers mai larg al Ministerului Afacerilor Externe de promovare a educaţiei în spiritul înţelegerii interculturale, al cunoaşterii şi respectării drepturilor fundamentale ale omului, ca modalitate de combatere a intoleranţei. Programul va contribui nu doar la o promovare mai eficientă a instituţiilor de învăţământ superior româneşti la nivel mondial, ci mai ales la crearea unor punţi de legătură între România şi ţările de origine ale studenţilor”, a afirmat secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale Janina Sitaru.

Programul se derulează în colaborare cu Ministerul Educaţiei şi cu sprijinul Unităţii Executive pentru Finanţarea Învăţământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFISCDI) din cadrul Ministerului Educaţiei, care a dezvoltat şi care gestionează platforma informatică StudyinRomania.

INTERVIURILE HotNews.ro