Apune steaua baronilor
Dintre toți demnitarii din România, baronii locali par să își gestioneze problemele cu justiția cu o eficiență care dă de gândit. Marian Oprișan a fost trimis în judecată de DNA acum 7 ani și 10 luni, Radu Mazăre acum aproape 5 ani și jumătate. În aceste dosare nu avem încă nici măcar o decizie în primă instanță, deși între timp dosare la fel de complicate, care aveau drept principali protagoniști demnitari extrem de influenți – foști premieri, miniștri, parlamentari –, au fost deja finalizate fie cu decizii de condamnare, fie cu decizii de achitare. Blocarea dosarelor baronilor nu poate fi pusă integral pe seama neregulilor procedurale și ar fi naiv să credem că instanțele românești nu știu să judece chestiuni care țin de potențiale retrocedări ilegale sau de potențiale fraude în achiziții publice. De fapt, nejudecarea acestor cauze reflectă corect distribuția puterii în România, unde un ministru sau un parlamentar sunt mai slabi decât baronul local care i-a promovat în funcțiile respective. Așa se explică nervozitatea crescândă din PSD în aceste zile – baronii care se credeau intangibili se văd luați la DNA pentru a da explicații despre afacerile pe care le au în feudele pe care le controlează. Unul după altul, Constantinescu, Duicu, Mazăre ajung în fața judecătorilor cu propuneri de arestare – unii sunt arestați, alții nu, dar mesajul rămâne: au devenit punctul central de atenție pentru procurori și pentru serviciile de informații.
Victor Ponta încearcă în continuare să joace dublu: merge la întâlnirile de partid și recită (nu cu foarte mare convingere, e drept) partitura răzbunării onoarei pierdute a baronilor, de îndată ce va prelua puterea(?), iar pe de altă parte, explică senin că justiția e independentă. Cum e justiția independentă, dacă după preluarea puterii va fi pusă la colț pe coji de nucă? În ce fel poate fi reparată onoarea baronilor șifonată prin decizii finale ale instanțelor de judecată? Cum se pot opri legal anchete în curs? Primele declarații sunt presiuni evidente asupra organelor judiciare, care, din păcate, în ultima vreme, trec nesancționate de CSM. În același timp, ele sunt consolări formale ale baronilor, care, pe bună dreptate, se vor fi întrebând ce înseamnă exact preluarea puterii, în condițiile în care PSD e la guvernare de câțiva ani buni, iar ei continuă să cadă în plasa procurorilor. Refrenul „Traian Băsescu face dosare adversarilor politici“ a devenit necredibil inclusiv în PSD – dosarele se sprijină pe probe, inclusiv pe interceptări ale convorbirilor telefonice. De altfel, SRI este menționat aparte în comunicatele DNA drept entitatea care asigură sprijinul tehnic în construcția acestor dosare. Marea nemulțumire a baronilor este că pică ei în plasa procurorilor, deși partidul lor se află la putere. Situația privită din perspectiva lor este cât se poate de nedreaptă și asta îi va motiva probabil să se răzbune. Prima ocazie o reprezintă alegerile pentru Parlamentul European, unde prezența la vot e oricum modestă, iar un noncombat al baronilor ar putea să diminueze semnificativ ponderea PSD în noul Legislativ european. Baronilor nu le pasă de jocurile înalte de la Bruxelles, nici de câștigarea alegerilor la nivel european de către stânga sau de către dreapta. Ei își văd tulburat spațiul în care obișnuiau să facă ce voiau și asta îi irită peste măsură.
Cine sunt de fapt baronii României? Niște oameni de care depinde absolut totul la nivel local – de la angajări în administrația publică (și uneori și în firmele private) până la alocarea contractelor către firmele prietenilor. Fraudarea licitațiilor publice e o sursă esențială de venit atât pentru partid, cât și pentru bugetul personal al baronilor. Tocmai de aceea, banii europeni nu sunt interesanți pentru baroni: ei vin cu mecanisme de control europene și naționale – OLAF, DLAF și DNA –, iar neregulile sunt sancționate penal. Preferă banii românești – mai puțin protejați – și astfel românii pierd, pentru că banii pe care îi trimit în bugetul european nu se întorc, parțial, așa cum ar fi normal, în România, iar banii din taxe și impozite sunt folosiți în licitațiile organizate de baronii locali. (la Expert Forum am realizat un film despre clientelismul politic în alocarea banilor publici)