Ar mai putea suporta FGA încă un faliment RCA? Cât a plătit până acum către păgubiții Astra, Carpatica și City Insurance
Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a plătit peste 150 milioane de euro către păgubiții City Insurance de la finele lunii noiembrie 2021 și până vineri, 10 martie 2023, din care aproape 28 milioane euro doar în primele 2 luni din acest an, arată datele furnizate la solicitarea HotNews.ro de către FGA.
În contextul scandalului iscat de creșterea tarifelor de referință RCA, a afirmațiilor liderului PSD, Marcel Ciolacu, privind un posibil nou faliment RCA și a îngrijorărilor exprimate de Guvern, care așteaptă rezultatele controlului demarat de ASF asupra solvabilității Euroins, grupul bulgar Eurohold a reacționat, subliniind că „a consolidat recent poziția financiară” a Euroins România peste cerințele legale.
Grupul Eurohold a dat noi detalii despre contractul de reasigurare semnat de Euroins România cu EIG Re, reasigurătorul grupului Euroins Insurance Group (EIG), precizând că „valoarea totală a riscului reasigurat transferat către EIG Re este de 1,5 miliarde lei (peste 300 milioane euro).”
Ce resurse are FGA și ce răspunde întrebat dacă ar mai putea suporta un faliment RCA
În acest context, HotNews.ro a solicitat Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) să precizeze de ce resurse financiare dispune în prezent și dacă ar putea suporta un nou faliment RCA.
Iată răspunsul FGA:
„La data de 10 martie 2023 disponibilitățile financiare ale FGA erau de 180,3 milioane lei.
Conform articolului 5 din Legea 213/2015, cu modificările și completările ulterioare, Fondul își poate suplimenta necesarul de lichiditate din următoarele resurse:
- contribuţii ale asigurătorilor la Fond;
- dobânzi şi penalităţi de întârziere din plata cu întârziere a contribuțiilor de către asigurători;
- sume din fructificarea disponibilităţilor Fondului;
- sume din recuperarea creanţelor Fondului;
- sume provenite din dobânzile legale aferente împrumuturilor acordate Fondului de rezoluţie pentru asigurători, administrat de Fond;
- sume provenite din alte surse, stabilite conform legii;
- împrumuturi de la instituţiile de credit sau împrumuturi obligatare, prin emisiune de titluri de valoare ale Fondului;
- dobânzi sau taxe în legătură cu orice împrumuturi sau garanţii furnizate asigurătorului supus rezoluţiei, conform prevederilor art. 59 lit. b) din Legea nr. 246/2015.
În vederea îndeplinirii obligațiilor către creditorii de asigurare, FGA va aplica dispozițiile Legii nr.213/2015, realizând analize periodice cu privire la evoluția cererilor de plată înregistrate și a provizioanelor aferente, iar în baza datelor și informațiilor actualizate permanent, a estimărilor referitoare la evoluția veniturilor din contibuții, precum și a modificărilor legislative, FGA va propune modificări ale reîntregirii disponibilului, dacă situația o va impune.
Totodată, structura de personal a Fondului este una flexibilă, ce poate fi redimensionată în cazul creșterii volumului de activitate al Fondului. Structura de personal a FGA conține o structură permanentă și o stuctură operativă (flexibilă), ce va fi redimensionată în funcție de necesitate.”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii FGA.
În ce condiții ar putea prelua FGA conducerea unui asigurător cu probleme?
FGA a explicat pentru HotNews.ro în ce condiții poate prelua conducerea unui asigurător aflat în dificultate:
- „Potrivit prevederilor Legii nr. 213/2015, pe lângă scopul principal de protejare a creditorilor de asigurări, FGA poate îndeplinii și alte funcții precum cea de administrator temporar pentru a conlucra temporar cu organul de conducere al asigurătorului sau pentru înlocuirea temporară a acestuia, în scopul menţinerii sau restabilirii situaţiei financiare a acestuia şi pentru asigurarea unei conduceri sănătoase şi prudente a activităţii asigurătorului, cea de administrator de rezoluție pentru a pune în aplicare măsurile de rezoluţie, funcții exercitate conform prevederilor Legii nr. 246/2015 sau cea de administrator interimar, desemnat în condițiile Legii nr. 213/2015.
- Numirea FGA într-una dintre aceste funcții se face de către ASF, sens în care FGA are în permanență în cadrul structurilor sale specialiști pregătiti care pot prelua și îndeplini atribuțiile stabilite conform mandatului dat de autoritate. Acestia și-au dovedit experiența de-a lungul timpului, FGA fiind implicată în îndeplinirea acestor funcții la mai multe societăți de asigurare.
- În eventualiatea în care Fondul este desemnat ca administrator temporar la un asigurător, prin decizie emisă de către ASF, va lua toate măsurile necesare pentru aducerea la îndeplinire mandatului, desemnând în acest sens o echipă de specialiști.”, au precizat oficialii FGA.
Ce plăți a făcut până acum FGA în cazul marilor falimente Astra, Carpatica și City Incurance
La această întrebare, oficialii FGA au precizat că „până la data de 10 martie 2023 FGA a efectuat următoarele plăți:
- – Pentru societatea ASTRA: 557,3 milioane lei
- – Pentru societatea CARPATICA: 501,9 milioane lei
- – Pentru societatea CITY: 739,9 milioane lei (peste 150 milioane de euro)
De subliniat că în luna ianuarie din acest an, FGA a anunțat că începând cu 29 noiembrie 2021 și până la finele anului 2022, a achitat, pentru creditorii de asigurare ai City Insurance SA, aprox. 603 milioane de lei, pentru 64.568 cereri de plată avizate în cadrul Comisiei Speciale a FGA, dintr-un total de 250.692 cereri de plată înregistrate.
Amintim că ASF a retras autorizația de funcționare pentru City Insurance în luna septembrie 2021, iar falimentul acestui asigurător a fost decis definitiv în instanță în luna mai 2022.
În primă fază, FGA a înregistrat un număr de 260.764 cereri de plată, însă ca urmare a unui proces intern de verificare, un număr de 10.072 cereri de plată au fost închise ca dubluri sau atașate altor cereri de plată înregistrate anterior.
De ce prețurile RCA ar putea crește: Asigurătorii, obligați să platească mai mult la FGA
Pentru gestionarea falimentului City Insurance, dar și a celorlalte mari falimente – Astra și Carpatica – Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să majoreze contribuțiile pe care le plătesc firmele de asigurări către FGA pentru gestionarea falimentelor din asigurări.
- „Anul 2022 a marcat creșterea cotei de contribuție pentru asigurările generale încasate de către FGA, de la societățile de asigurare, de la 1% la 2,5%, aspect care a dus la încasarea unei contribuții medii lunare de 24,8 milioane lei.
- Anul curent a adus o nouă creștere a cotei de contribuție pentru asigurările generale de la 2,5% la 4%, fapt care duce la creșterea medie lunară a încasărilor, până la un nivel prognozat de 46 milioane lei.”, a anunțat în luna ianuarie din acest an Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA).
Aceste creșteri succesive ale contribuțiilor plătite către FGA de asigurători ar putea conduce în acest an la noi creșteri ale prețurilor RCA.
Pentru detalii citește: