Sari direct la conținut

Ar trebui să fie obligatoriu votul în România? Câteva adevăruri incomode despre prezența la vot și „răul cel mai mic"

Panorama.ro
Mesajul „Mă piș pe el de vot” care a creat discutii aprinse, Foto: Inquam Photos / Oana Pavelescu
Mesajul „Mă piș pe el de vot” care a creat discutii aprinse, Foto: Inquam Photos / Oana Pavelescu

​Pe 10 mai a început oficial campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare, primele două din cele patru runde de vot prin care ne putem decide reprezentanții politici. Câți vom fi la vot în toate aceste ture, rămâne de văzut, dar prognoza nu pare prea strălucită, căci sondajele ne arată că încrederea cetățenilor în instituțiile politice e șubredă.

De altfel, atitudinile cetățenilor români în privința votului sunt aceleași dintotdeauna: cei convinși că toți trebuie să mergem la vot, pentru că altfel ne batem joc de democrație sau ca să nu ni-l „fure” alții, cei care nu vor să audă de el și cei care merg ca să evite „răul cel mai mic”.

Totuși, cât de datori suntem din punct de vedere moral să votăm? Și cât de întemeiat este mersul la urne din considerentele de mai sus?

Am discutat despre asta cu Alexandru Volacu, directorul grupului de cercetare Bucharest Center for Political Theory și conferențiar universitar la Facultatea de Administrație și Afaceri din cadrul Universității din București, care a cercetat îndelung votul și democrația.

„Ar fi bine, desigur, dacă am avea politicieni care să ne inspire și pe care să îi votăm cu încrederea că vor face lucruri foarte bune pentru noi și pentru societate. Deși și aici ar merita să facem o observație: nu de puține ori, astfel de competitori «carismatici» sunt tocmai cei care vin la pachet cu o ideologie extremistă și care subminează regimul democratic atunci când ajung să aibă putere”.

Citește mai departe pe Panorama.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro