Sari direct la conținut

Arad: ​Rosia Montana, protest vegheat de Big Brother

HotNews.ro

Alungati din Piata Primariei, cu o saptamana inainte, sub pretextul altei manifestari autorizate, care s-a dovedit a fi fictiva, circa 120 de aradeni au protestat duminica la stadionul UTA. Nu e un loc ca oricare altul. UTA si stadionul Francisc von Neumann erau mandria localnicilor. Acum, atat stadionul, cat si echipa de fotbal sunt pe duca. Fotbalul in Arad nu mai e la moda. La moda sunt videocamerele de supraveghere a populatiei, pentru care primarul Gheorghe Falca, prezidentiabil al PDL si fin al presedintelui Traian Basescu, gaseste usor 222.500 de euro. Protestati linistiti, aradeni, Big Brother va vegheaza!

Protestatarii s-au adunat la UTA in 13 octombrie, pe schiopatate. Nucleul tare al opozantilor proiectului de lege trimis de Guvernul Ponta in Parlament, ai mineritului cu cianuri si exploatarii gazelor de sist prin fracturare a fost prezent, ca in fiecare duminica, de sase saptamani incoace. S-a vorbit despre scrisoarea deschisa a Eugeniei Voda, trimisa CNA-ului. „Realizatoarea emisiunii Profesionistii, de la TVR, a trimis o scrisoare deschisa Consiliului National al Audiovizualului, intitulata „De ce e ‘bun pentru Romania’ un Lac Otravit, mai mare decit Monaco?”, in care solicita „stoparea imediata si totala a reclamelor legate de Rosia Montana, care au invadat audiovizualul romanesc”.

S-a vorbit despre noul ziar Apusenii liberi. www.apusenii-liberi.ro Publicatia pe a carei prima pagina se titreza „S-AU RIDICAT MOTII!” anunta Marea Adunare de la Campeni, din 19 octombrie. S-au impartit exemplare ale acestui ziar, in care se face analiza proiectului de lege privitor la exploatarea miniera de la Rosia Montana si se anunta cu fermitate: „Campania Rosia Montana nu participa la lucrarile Comisiei Speciale din Parlament ce discuta legea distrugerii Rosiei Montane, refuzand sa legitimeze convorbiri inutile si nelegitime pe marginea unui proiect de lege vadit anticonstitutional si fata de care opozitia publica din Romania este fara precedent”.

S-a scandat si s-a cantat, la UTA, sub ochi atenti de politisti si jandarmi. Dar nu numai atat. In „punctele fierbinti” din Arad, printre care se afla si piateta din fata stadionului, au fost montate camere de supraveghere video. 30 de HotSpot-uri sunt momentan in Arad, si se mai vor 40.

Gheorghe Falca a declarat, citat de Ziare.com, ca „inregistrarile se vor stoca pentru sase luni si se vor transmite si Politiei“. Primarul Aradului mai spunea ca „serviciile specializate au solicitat demult o legislatie pentru prevenirea si combaterea consumului de droguri”, iar fiindca „nu exista reglementari prin care cluburile si localurile sa fie obligate sa detina sisteme de securitate bazate de camere video“, in Arad „incepe pregatirea acestei legislatii locale”.

Despre acest proiect, finantat in cadrul Programului de Cooperare Transfrontaliera Ungaria-Romania 2007-2013 si derulat de Primaria din Arad, in parteneriat cu cea din Orosháza (Ungaria), primarul Gheorghe Falca a declarat presei locale: „În acest moment avem finalizat proiectul pe fonduri europene şi putem observa că avem 30 de camere de luat vederi pentru imagini din municipiul Arad şi 30 de locaţii unde ne putem conecta la internet. Mai mult de atât, împreună cu Poliţia vom încheia un protocol prin care aceste imagini să meargă în sprijinul ordinii publice. Vom face propiu-zis o evaluare a siguranţei în Municipiul Arad. În ultima şedinţă de rectificare de buget am alocat bani pentru încă 40 de camere de luat vederi în municipiu. Astfel, vom putea stoca toate imaginile pentru cele 70 de camere ducând astfel o siguranţă pentru populaţie şi venind totodată în sprijinul Poliţiei Locale şi Poliţiei Statale pe ordine publică şi circulaţie”.

Ce ne spune Doru Neacsu, presedintele Centrului pentru Studii si Initiativa Civica din Arad, prezent la protestul de duminica, despre noua supraveghere a aradenilor si despre modul in care ea inhiba, eventual, participarea acestora la proteste civice:

„Fiind activist si adept al libertatii de exprimare si al protectiei intimitatii, nu pot fi de acord cu monitorizarea miscarii persoanelor prin aceste camere video, montate in toate colturile orasului. Este o actiune de tip Big Brother, eu personal ma opun unei asemenea masuri. Sub pretextul protectiei si sigurantei, ni se vara pe gat astfel de proiecte, care nu-si au sensul si prin care se pot sifona bani publici”.

„Din cate am inteles, sistemul nu este deloc performant”, adauga Neacsu. „Din anumite discutii am aflat ca doar 15 persoane se pot loga concomitent, pentru a avea acces online la acest webcam. Este ridicol de putin. Tinand cont ca suma proiectului este mare, este undeva la peste 200. 000 de euro, mi se pare o risipa de bani publici, care s-ar fi putut dirija spre proiecte mult mai importante, intre care si cele sociale. Sute de mii de euro aruncate pentru camere de luat vederi in oras mi se par o batjocura la adresa cetateanului de rand”.

Despre ochiul atent al Big Brother-ului aradean, nu stie mai nimeni venit la protest. Petre Onet e un student din Arad, pe care originea il leaga de problema Rosiei Montane, parintii sai fiind din Horea, judetul Alba: „Cunosc zona si stiu ce impact ar avea proiectul de minerit cu cianuri, asupra mediului”, zice el. L-am intrebat daca prezenta camerelor de supraveghere si a fortelor de ordine il influenteaza in vreun fel. Onet a raspuns ca n-a fost intimidat, caci a protestat si la Timisoara, unde protestul a fost mai amplu.

„Mi-ar placea, ca si aici sa vina mai multa lume si sa se mearga prin toate zonele orasului”, adauga tanarul. Dintre colegii lui de facultate, doar cativa sunt prezenti. „Multi sunt indiferenti. Ei stiu care este problema, insa se complac in situatia asta, desi sunt satui de ceea ce se intampla in tara: de politicieni, de faptul ca totul este politizat. Nu stiu cum sa spun…poate ca n-a explodat inca mamaliga!“ spune studentul la geologie Onet.

Pentru ca mamaliga sa nu explodeze necontrolat, marsul aradenilor a fost permanent escortat de jandarmi si politie. Il intreb pe un politist daca au fost incidente la marsul de duminica, sau anterior. Imi raspunde ferm: „Nu”. Mai intreb si daca protestul afecteaza in vreun fel linistea si siguranta publica in zona: „Nu, nu!” zice politistul cu ochelari, luand-o mai repede la pas. La protestul si marsul din Arad, care a inceput la ora 17.00 si s-a terminat catre orele 20.00, au participat circa 120 de oameni, o serie de simpatizanti alaturandu-se pe parcurs.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro