Sari direct la conținut

„ARDAF” Cluj – tinta pentru maghiarii de la „OTP Bank”

Romania libera Editia Transilvania-Banat

Controversatul om de afaceri Ovidiu Tender va renunta la pachetul majoritar de actiuni pe care il detine la compania clujeana „ARDAF”. Societatea este ultimul supravietuitor la galaxiei firmelor fostei Banci „Dacia Felix”, astazi „EuromBank”, iar in ultima perioada a trecut printr-o serie de episoade dificile din punct de vedere financiar, dupa ce si-a pierdut o serie de clienti.

Vanzarea pachetului majoritar de actiuni este negociata cu cativa potentiali clienti de catre reprezentantii grupului „Tender”. Desi oficialii companiei au refuzat sa pomeneasca vreun nume, exista surse care indica drept potential castigator al negocierilor banca maghiara „OTP Bank”, aflata intr-un accelerat proces de extindere in Transilvania.

Exista si zvonuri cu privire la posibilitatea cumpararii „ARDAF” de catre un grup de oameni de afaceri din Cluj, printre care s-ar numara si unii dintre fostii actionari ai „Astral Telecom”, care au vandut compania de telecomunicatii grupului „UPC”.

Tot fostii actionari de la „Astral Telecom” ar urma sa se numere printre fondatorii noii banci clujene „Imocredit”, condusa de fostul presedinte al Bancii „Transilvania”, Iosif Pop.

Astfel, „ARDAF”, a carui punct forte este reprezentat tocmai de politele imobiliare, ar putea fi integrata in „ImoFinance”, care, pe langa viitoarea banca, va include si o societate de constructi

„Tender” SA detine 70,69 la suta din capitalul social al „ARDAF”.

In situatia in care negocierile nu vor fi incheiate cu succes, grupul condus de controversatul om de afaceri va vinde un pachet de actiuni al companiei clujene reprezentand 21,13 la suta din capitalul social al asigura-torului prin Bursa de Valori Bucuresti, pentru a respecta prevederile unei decizii a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare din 19 aprilie.

Pierderi grele pentru 2006

Grupul „Tender” SA a obtinut controlul asupra „ARDAF” in anul 2002. Inaintea acestui an, compania „Tender” detinea 49,55 la suta din societatea de asigurari.

Conform legislatiei de atunci, actionarii care depaseau pragul de 50 la suta din actiunile unei companii cotate erau obligati fie sa lanseze o oferta publica pentru toate actiunile pe care nu le detin, fie sa instraineze un numar de actiuni, corespunzator pierderii pozitiei dobandite fara intentie.

Pretul minim al unei actiuni „ARDAF” va fi de 0,28 RON, iar cel maxim de 0,52 RON, conform unui raport independent de expertiza. La sedinta de tranzactionare din 29 mai, o actiune „ARDAF” era cotata la 0,306 RON. Valoarea bursiera a companiei clujene se ridica la 43,5 milioane euro.

Societatea se numara printre primele zece companii de pe piata romaneasca a asigurarilor. Dupa unele evaluari, se afla pe locul sase, iar dupa altele, pe locul opt. In primul trimestru al acestui an, „ARDAF” a incasat prime de asigurare de 78,6 milioane RON, cu aproape 26 la suta mai putin decat in primul trimestru al anului trecut.

Alaturi de „Tender” SA, fondul „Clairmont Holding Limited” detine 12,71 la suta din titlurile asiguratorului, iar „Raiffeisen Zentralbank” Austria – 10,15 la suta.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro