Sari direct la conținut

„Are o caracteristică subevaluată care ar putea căpăta o valoare imensă”: Atuul lui Mark Rutte dacă va ajunge șef al NATO

HotNews.ro
„Are o caracteristică subevaluată care ar putea căpăta o valoare imensă”: Atuul lui Mark Rutte dacă va ajunge șef al NATO
Mark Rutte și Donald Trump în 2019 - Foto: Alex Brandon / AP / Profimedia : Alex Brandon / AP / Profimedia

Mark Rutte, prim-ministrul olandez care își va încheia mandatul, care probabil va fi viitorul șef al NATO, s-a bucurat de legături bune cu Donald Trump, ceea ce ar putea ajuta alianța în disputa cu Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina, indiferent cine va câștiga Casa Albă, scrie Newsweek, preluată de Rador Radio România.

În timpul președinției sale, Trump i-a criticat pe membrii NATO pentru că nu cheltuiesc la fel de mult ca SUA pentru apărare și, de când și-a încheiat mandatul, foștii oficiali au spus că actualul candidat republican a amenințat că va scoate SUA din alianță.

În februarie, Trump a afirmat că le-a spus membrilor NATO că „ar încuraja” Rusia „să le facă ce naiba vrea” țărilor care sunt „delincvente” prin nerespectarea angajamentului lor financiar față de alianță.

„Are o caracteristică subevaluată care ar putea căpăta o valoare imensă”

Comentariile lui au stârnit îngrijorare pe fondul invadării pe scară largă a Ucrainei de către Rusia și al avertismentelor liderilor NATO că Putin ar putea căuta să atace țări din alianță.

Dar Roger Hilton, cercetător în domeniul apărării la think tank-ul GLOBSEC din Slovacia, a spus că, chiar dacă Trump ar câștiga, Rutte ar putea fi cea mai bună persoană care să trateze cu el.

La ultima conferință anuală de securitate de la München, Rutte a spus că liderii ar trebui să înceteze să „să se plângă în legătură cu Trump”, în timp ce a cerut creșterea cheltuielilor pentru apărare, indiferent cine va câștiga alegerile din SUA.

„O caracteristică subevaluată a profilului său, care ar putea căpăta o valoare imensă, este relația lui bună cu Donald Trump în cazul în care acesta va recâștiga Casa Albă”, a declarat Hilton pentru Newsweek.

„După câte se pare, Rutte a jucat un rol esențial în salvarea summit-ului liderilor NATO din 2018”, a spus el, adăugând că „abilitatea lui de a relaționa cu perspicacitate cu o Casă Albă condusă de Trump 2.0 ar avea o importanță existențială pentru NATO și pentru Ucraina”.

Șansele ca Rutte, în vârstă de 57 de ani, să îl înlocuiască pe Jens Stoltenberg, care își încheie mandatul în octombrie, au crescut după ce Ungaria și Slovacia au indicat luni că vor susține nominalizarea sa la conducerea alianței celor 32 de state.

România, al cărei președinte Klaus Iohannis este și el candidat, este singurul membru care se opune candidaturii lui Rutte. Iohannis îi va informa joi pe membrii CSAT cu privire la candidatura sa la postul de secretar general al NATO.

„În ultimii ani, el a devenit mai agresiv cu privire la Rusia”


„Nu mă aștept la nicio schimbare dramatică sub Rutte. El este un operator politic abil, experimentat, șlefuit și extrem de bine conectat, care este versat în găsirea și urmărirea cursului politic din cadrul alianței”, a declarat pentru Newsweek John Foreman, fost atașat britanic al apărării la Moscova și Kiev.

„Având în vedere că sprijinul său a venit inițial din partea SUA și a Germaniei, nu mă aștept să fie la fel de deschis ca Stoltenberg în a vorbi despre sprijinirea Ucrainei și probabil că va urma linia (Washington) D.C.”, a spus Foreman.

„În ultimii ani, el a devenit mai agresiv cu privire la Rusia”, a adăugat Foreman. „Personal, nu cred că este cea mai bună alegere – încă un bărbat din Europa de Vest – dar a fost candidatul cel mai puțin ofensiv în raport cu toate părțile”.

Mark Rutte: Vladimir Putin nu se va opri la Ucraina

Rutte a preluat funcția de prim-ministru în Țările de Jos în 2010 și, în timpul mandatului său, s-a ocupat de consecințele doborârii avionului de linie MH17 în Ucraina în 2014, pe care țara sa a atribuit-o Rusiei, în care 196 din cele 298 de victime au fost olandeze.

În septembrie 2022, la șapte luni după ce Putin și-a început invazia pe scară largă în Ucraina, Rutte a declarat la Națiunile Unite că președintele rus „nu se va opri la Ucraina, dacă nu îl oprim acum. Acest război este mai mare decât Ucraina.”

El a spus în aprilie „nu-l subestimați mental pe Putin”, iar întâlnirile sale cu liderul rus au dus la concluzia că „nu este un om puternic”.

Hilton a spus că Rutte, în calitate de șef al NATO, „ar trebui să fie privit pozitiv” de Zelenski și de Kiev și că, la fel ca Stoltenberg, probabil va folosi diplomația pentru a-i liniști pe aliații neliniștiți de pe flancul estic al NATO.
Newsweek a contactat NATO pentru comentarii.

Țările de Jos conduc un grup internațional care oferă Ucrainei avioane de luptă F-16, cu care Rutte a semnat un pact de securitate pe 10 ani, garantând sprijinul țării sale, în ciuda criticilor liderului de extremă dreapta și câștigător al alegerilor, Geert Wilders.

„Un alt aspect care rămâne de clarificat este dacă numirea sa va fi în beneficiul sau dacă va avea un impact negativ asupra viitorului guvern olandez”, a spus Hilton. „Până când se formează Cabinetul, este nevoie de mai mult timp, înainte de a specula cu privire la ce înseamnă pentru Ucraina și pentru cheltuielile pentru apărarea națională”.

INTERVIURILE HotNews.ro