Arheologii au descoperit mănăstirea pierdută a reginei Cynethryth
Arheologii britanici cred că au descoperit mănăstirea pierdută a reginei Cynethryth din Mercia secolului VIII, relatează Live Science.
Cynethryth, care a fost căsătorită cu regele Offa, a exercitat un nivel neobișnuit de putere pentru o femeie a vremurilor respective.
„Cynethryth este un personaj fascinant, o femeie lider care a avut în mod clar un statut important și influență în timpul vieții sale”, afirmă Gabor Thomas, profesor de arheologie la Universitatea Reading și șef al săpăturilor care au dus la descoperirea mănăstirii.
„Nu doar că au fost bătute monede cu imaginea sa dar este cunoscut faptul că, atunci când puternicul conducător european Charlemagne le-a scris omologilor săi englezi, el s-a adresat deopotrivă regelui Offa și reginei Cynethryth, punându-i pe picior de egalitate”, explică Thomas.
Cynethryth „s-a născut în familia regală a Merciei și a fost probabil un personaj foarte abil și carismatic”, mai spune arheologul.
Potrivit documentelor istorice, Cynethryth a decis să conducă o mănăstire după moartea soțului ei.
Thomas și echipa sa cred acum că au identificat mănăstirea în satul Cookham, alături de o biserică modernă.
Mănăstirea este alcătuită din mai multe clădiri din lemn în interiorul cărora arheologii au descoperit vase de lut folosite pentru gătit și mâncat, o brățară de bronz, o broșă pentru o rochie, rămășițele unei ferestre din sticlă și oasele unor animale ce au fost mâncate.
Descoperirea unor bijuterii și a ferestrei arată că o persoană importantă a condus mănăstirea iar datarea și locul în care aceasta se află susțin de asemenea ideea arheologilor că mănăstirea a fost condusă de regina Cynethryth.
Documentele istorice sugerează că Cynethryth a murit cândva după anul 798 e.n. și a fost îngropată în mănăstire.
Arheologii speră acum că săpăturile suplimentare vor dezvălui mormântul ei și continuă lucrările la sit.
Citește și: