Arheologii au descoperit pe valea Muresului un pumnal folosit de sciti considerat de specialisti o raritate
Arheologii Muzeului Judetean Mures au descoperit in zona Vatava un pumnal (akinakes), o antichitate de tip scitic foarte rara, potrivit Agerpres. Descoperirea este cu atat mai importanta cu cat in zona nu s-au mai gasit artefacte apartinand scitilor.
„Pe un deal situat intre Vatava si Valea Muresului a fost o descoperire intamplatoare a unui pumnal de lupta specific scitilor, akinakes, o descoperire importanta, pentru ca nu mai avem semnalate alte descoperiri scitice in zona. Cele mai apropiate sunt la Batos si Baita, cum se merge de la Reghin spre Bistrita, si nici nu stim sa fie o locuire scitica in zona. Locul trebuie cercetat, nu aveam atestata inca o locuire, s-ar putea sa fi fost pierdut. Important este ca atesta trecerea scitilor prin acel perimetru”, a declarat vineri, pentru Agerpres, arheologul Daniel Cioata.
Potrivit acestuia, pana in prezent, descoperirile arheologice au scos la iveala obiecte de acest tip doar in anumite zone din judetul Mures, care sunt altele decat cea in care s-a descoperit pumnalul, si deocamdata nu se stie daca scitii au trecut mai departe de zona delimitata pana in prezent de specialisti.
Akinakes-ul este o spada scurta sau pumnal cu unul ori doua taisuri si cu o garda caracteristica, in forma de inima, folosita de persi, sciti, sarmati, geti etc., iar specialistii in domeniu sustin ca, in ultimele decenii, descoperirea unor asemenea antichitati reprezinta adevarate raritati.
Pe teritoriul judetului Mures au fost facute mai multe descoperiri arheologice constand in obiecte atribuite scitilor, o populatie a carei prezenta s-a semnalat in interiorul arcului carpatic intre secolele VI si V inainte de Hristos.