Sari direct la conținut

Arheologii au descoperit un grup preistoric de Homo Sapiens necunoscut până acum

HotNews.ro
Pestera in care a fost facuta descoperirea, Foto: University of Hasanuddin
Pestera in care a fost facuta descoperirea, Foto: University of Hasanuddin

Oasele unei adolescente care a murit cu peste 7.000 de ani în urmă pe insula indoneziană Sulawesi spun povestea unui grup de Homo Sapiens necunoscut până acum, relatează CNN.

Această ramură distinctă a arborelui genealogic uman nu a fost descoperită nicăieri altundeva în lume, potrivit unui studiu publicat miercuri în revista Nature.

„Am descoperit prima mostră de ADN uman preistoric în regiunea insulară dintre Asia și Australia, cunoscută drept ‘Wallacea’, aceasta oferind o nouă perspectivă cu privire la diversitatea genetică și istoria oamenilor preistorici din această zonă puțin înțeleasă a lumii”, afirmă Adam Brumm, profesor de arheologie la Universitatea Griffith din Australia și coautor al studiului.

Cercetătorii cred că primii oameni moderni au folosit Wallacea, alcătuită în principal din insulele arhipelagului indonezian ce includ Sulawesi, Lombok și Flores, în timp ce au traversat oceanul dinspre Eurasia în Australia în urmă cu peste 50.000 de ani.

Ruta exactă sau modul în care au realizat trecerea rămân însă necunoscute.

„Trebuie să fi făcut asta folosind ambarcațiuni relativ sofisticate întrucât nu exista niciun pod terestru între insule, nici măcar în timpul vârfurilor de glaciațiune din timpul ultimei ere glaciare când nivelul global al oceanelor era cu până la 140 de metri mai scăzut decât în prezent”, afirmă Brumm.

Vârfuri Maros (FOTO: ResearchGate)

Cultura toaleană

Uneltele și picturile rupestre descoperite sugerează că oamenii trăiau pe aceste insule în urmă cu 47.000 de ani însă fosilele de aici sunt rare iar ADN-ul preistoric se degradează mai rapid într-o climă tropicală.

Însă cercetătorii au descoperit în 2015 scheletul unei femei cu vârsta între 17 și 18 ani într-o peșteră din Sulawesi. Rămășițele sale au fost îngropate în peșteră în urmă cu aproximativ 7.200 de ani.

Aceasta făcea parte din cultura toaleană, găsită doar într-o zonă restrânsă din sud-vestul unei peninsule din Sulawesi.

Peștera face parte dintr-un sit arheologic numit Leang Panninge.

„Toalenii” este numele dat de arheologi unei culturi puțin cunoscute de vânători-culegători care au trăit în câmpiile împădurite și munții din sudul Sulawesi între circa 8.000 î.e.n. și secolul V e.n.

„Ei au făcut unele din piatră foarte distinctive (printre care vârfuri de săgeată minuscule și atent lucrate numite „vârfuri Maros”) care nu sunt găsite nicăieri altundeva pe insulă sau în Indonezia”, explică Brumm.

Scheletul tinerei vânătoare-culegătoare este primul exemplar bine păstrat asociat cu cultura toaleană.

Selina Carlhoff, autoarea principală a studiului, a reușit să recupereze ADN dintr-un fragment osos de la baza craniului scheletului.

„A fost o provocare majoră deoarece rămășițele au fost puternic degradate de clima tropicală”, a afirmat aceasta Carlhoff, cercetătoarea la Institutul de Istorie Umană Max Planck din Jena.

Rămășițele tinerei vânătoare-culegătoare (FOTO: University of Hasanuddin)

Grup necunoscut de Homo Sapiens

ADN-ul adolescentei a dezvăluit că aceasta era descendenta primului val de oameni moderni care au ajuns în Wallacea în urmă cu 50.000 de ani ca parte a colonizării inițiale a Australiei și Noii Zeelande. Acești oameni preistorici sunt strămoșii indigenilor australiani din prezent și ai papuașilor.

Iar ADN-ul a mai dezvăluit ceva: un grup anterior necunoscut de oameni.

Tânăra avea strămoși dintr-un grup distinct de oameni preistorici din Asia care cel mai probabil au sosit după colonizarea Australiei și Noii Zeelande deoarece indigenii australieni și papuașii nu au strămoși din acest grup.

„Anterior se credea că prima dată când oamenii cu gene asiatice au intrat în Wallacea a fost în urmă cu 3.500 de ani când fermieri vorbitori de austroneziană din Taiwanul Neolitic au navigat prin Filipine ajungând în Indonezia”, afirmă Brumm.

„Descoperirea sugerează că în regiune a existat un grup distinct de oameni moderni despre care nu am avut nicio idee până acum întrucât siturile arheologice sunt atât de rare în Wallacea, la fel ca rămășițele umane preistorice”, explică acesta.

„În prezent nu există niciun descendent al acestui grup de oameni”, subliniază arheologul.

Cercetătorii nu știu ce s-a întâmplat cu cultura toaleană iar această ultimă descoperiră este doar o piesă din puzzle-ul istoriei Homo Sapiens din sud-estul Asiei.

Citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro