Sari direct la conținut

Arhiepiscopul Sucevei, Pimen, a facut politie politica

HotNews.ro

Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Pimen, a facut politie politica, au anuntat marti surse din CNSAS, citate de NewsIn. Colegiul a respins marti contestatia depusa de Episcopul de Alba, Andrei Andreicut, privind colaborarea sa cu Securitatea ca politie politica si l-a audiat pe parohul de la Coltea, Sandu Mehedintu.

Acesta a contestat decizia de politie politica data de CNSAS, surse din cadrul Consiliului afirmand ca Mehedintu avea numele de cod „Arne”.

Sinodul BOR va dezbate deciziile CNSAS peste doua saptamani, cand este convocata o sedinta a capilor Bisericii Ortodoxe Romane.

Potrivit membrilor CNSAS, Pimen a colaborat atat cu Departamentul Securitatii Interne (DSS), cat si cu Departamentul de Informatii Externe (DIE), si avea doua nume de cod: „Sidorovici” si „Petru”.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii urmeaza sa adopte astazi o decizie privind colaborarea unor prelati cu fostele servicii secrete din Romania, dupa ce saptamana trecuta a amanat luarea unei hotarari din lipsa de cvorum.

In afara de IPS Pimen, Consiliul urmeaza sa ia o decizie privind eventuala colaborare cu serviciile secrete a inca sapte inalt prelati. Acestia sunt:

– Casian, Arhiepiscop al Dunarii de Jos, care a lucrat pentru DIE avand misiuni in strainatate. Casian avea trei nume de cod: „Crin”, „Casio” si „Casius”

– Calinic Argatu, Episcop de Arges, cunoscut cu numele de cod „Zamfir”

– Visarion Rasineanu, Episcop-vicar de Sibiu, era „persoana de sprijin”, cu numele conspirativ „Bobi”

– Ioachim Mares, Episcop de Husi, a lucrat pentru DSS sub numele conspirativ „Matei Gheorghe”

– Timotei Seviciu, Episcop de Arad, a lucrat pentru SIE si DSS, avand numele de cod „Radu Viorel”

– Epifanie Norocel, Episcop de Buzau si Vrancea, „persoana de sprijin”

– Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului

Colegiul CNSAS a dat, pana in prezent, doua verdicte de politie politica, unul in cazul episcopului de Alba, Andrei Andreicut, iar al doilea in ceea ce-l priveste pe Mitropolitul Banatului, Nicolae Corneanu.

Discutiile despre posibila colaborare cu politia politica a unor inalti prelati au fost reluate in contextul alegerilor din vara pentru functia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Surse din CNSAS au anuntat, inca din septembrie, ca IPS Pimen a avut legaturi cu Securitatea, dar si cu DIE.

La randul sau, Andrei Andreicut a primit in septembrie verdict de politie politica din partea Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

PS Pimen Suceveanul a fost ales arhiepiscop al Sucevei si Radautilor in 1991, fiind instalat ca episcop la Suceava la 3 martie 1991.

El s-a remarcat prin doua initiative controversate: retrocedarea catre Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor a fondului forestier care apartinuse inainte de cel de-al doilea razboi mondial Mitropoliei Bucovinei (cu sediul la Cernauti) si ridicarea Arhiepiscopiei de la Suceava la rang de Mitropolie a Bucovinei.

Andrei Andreicut a devenit episcop al episcopiei Alba Iulia in iunie 1990, si arhiepiscop din 1998, cand eparhia este ridicata, de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la rangul de arhiepiscopie.

Tot astazi, CNSAS ar trebui sa primeasca de la Biroul Electoral Central listele candidatilor la alegerile pentru Parlamentul European, din 25 noiembrie. Potrivit purtatorului de cuvant al Biroului Electoral Central, Marian Muhulet, candidaturile independentilor si cele din partea partidelor politice ar trebui sa ajunga la Colegiu in aceasta dimineata.

CNSAS a cerut Biroului Electoral Central, la sfarsitul saptamanii trecute, listele celor aproape 600 de candidati, pentru verificarea trecutului acestora.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro