Sari direct la conținut

Arhitectul uriașului palat al lui Vladimir Putin de la Marea Neagră a fost pus sub acuzare pentru evaziune fiscală

HotNews.ro
Palatul lui Vladimir Putin de la Marea Neagra, Foto: Captura YouTube
Palatul lui Vladimir Putin de la Marea Neagra, Foto: Captura YouTube

Arhitectul italian care a construit somptuosul palat al președintelui rus Vladimir Putin de la Marea Neagră a fost acuzat că a evitat să plătească taxe în valoare de 50 de milioane de euro, relatează The Times.

O sută de ofițeri ai poliției economice italiene au descins la proprietățile arhitectului Lanfranco Cirillo, confiscând o colecție de artă impresionantă pe care acesta nu a declarat-o și care include capodopere ale lui Picasso, Cezanne și Kandinsky.

Operele de artă au fost confiscate de la una dintre vilele impunătoare ale lui Cirillo din Roncadelle, o localitate din apropierea orașului Brescia.

The Art Newspaper notează că arhitectul în vârstă de 62 de ani născut în Treviso s-a mutat în Rusia în anii 1990 unde a fost angajat de oameni de afaceri puternici, Cirillo lăudându-se în interviuri acordate recent că a realizat proiecte pentru 43 de miliardari ruși, precum și pentru companii ca Gazprom și Novatek.

Arhitectul palatului lui Vladimir Putin spune că nu datorează taxe Italiei

Președintele Vladimir Putin l-a făcut pe Cirillo cetățean de onoare al Rusiei în 2014. Giornale di Brescia notează că avocații arhitectului spun că acesta nu datorează taxe în Italia pentru veniturile realizate în cei 6 ani în care a locuit în Rusia.

Cel mai faimos proiect al său este palatul impunător de la Marea Neagră despre care jurnaliștii de investigație ruși din echipa disidentului Alexei Navalnîi afirmă că îi aparține președintelui rus.

Acest ansamblu de 18.000 de metri pătrați aflat într-un complex de 7.000 de hectare este dotat printre altele cu podgorii, o sală de hochei pe gheață și chiar un cazinou.

Echipa de investigatori a lui Navalnîi spune că palatul a fost finanțat de oligarhi ruși apropiați de Putin precum directorul Rosneft Igor Secin sau omul de afaceri Ghenadi Timcenko, trecuți de țările occidentale pe listele lor de sancțiuni după invadarea Ucrainei.

Investigația de două ore publicate de Navalnîi la sfârșitul lui ianuarie 2021 a declanșat proteste masive în Rusia, mii de persoane fiind arestate în marile orașe ale țării.

Palatul de la Marea Neagră, subiect interzis în Rusia

În luna ianuarie a anului trecut echipa lui Navalnîi a publicat noi imagini din interiorul palatulul somptuos, demn de un țar.

Kremlinul a negat că palatul i-ar aparține lui Vladimir Putin, denunțând un „atac” la adresa președintelui și numindu-i „escroci” pe membrii echipei lui Navalnîi.

Însă în luna ianuarie a anului trecut, la doar o zi după publicarea noilor imagini cu interiorul palatului, Roskomnadzor a ordonat întregii prese din Rusia să șteargă toate investigațiile lui Navalnîi de pe platformele lor, amenințând cel puțin 10 canale mass-media că le va bloca dacă nu se conformează.

În luna martie a acestui an Alexei Navalnîi a fost condamnat la încă 9 ani de închisoare, după ce la întoarcerea sa în Rusia a fost arestat și condamnat la scurt timp după la doi ani și 8 luni de detenție.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro