Sari direct la conținut

Armata cumpara 173 de camioane militare 6X6 de la IVECO pentru circa 128 de milioane de lei

HotNews.ro
Iveco DV High Mobility Truck 6X6, Foto: Iveco
Iveco DV High Mobility Truck 6X6, Foto: Iveco

Ministerul Apararii Nationale va achizitiona 173 de autocamioane militare de la IVECO Defence Vehicles pentru circa 128 de milioane de lei, potrivit unui anunt de atribuire publicat marti in SEAP. Rezultatul licitatiei lansate in august anul trecut a fost abia acum anuntat oficial, urmand ca semnarea contractului sa se faca dupa rezolvarea eventualelor contestatii. Livrarea camioanelor 6X6 Iveco DV High Mobility Truck ar urma sa se faca in decurs de 11 luni dupa semnarea contractului. Ministrul Fifor a declarat ca si uzina ROMAN Brasov ar fi fost in carti la aceasta licitatie, dar „e o discutie legata de capacitatea uzinei ROMAN de a putea sa produca aceste camioane”.

Potrivit anuntului de atribuire 186173/30.01.2018 MApN a acordat contractul pentru achizitia a 173 de Autocamioane de transport capacitate medie ACMD catre IVECO DEFENCE VEHICLES S.p.A pentru suma de 127.898.519 RON fara TVA. Licitatia a fost lansata in august 2017 si valoarea estimata initial era de circa valoarea estimata a contractului este de circa 131 de milioane de lei.

Criteriile de atribuire au fost pretul ofertei (60%) si oferta tehnica (40%).

Dupa publicarea anuntului de atribuire urmeaza perioada de contestatii, urmand ca ulterior sa se semneze contractul. Livrarea camioanelor va trebui sa fie facuta in termeni de 11 luni de la semnarea contractului.

„Sunt 173 camioane care s-au cumparat de la IVECO pentru ca asa a rezultat in urma licitatiei. I s-a atribuit contractul in modul cel mai legal. A fost un proiect cu ROMAN SA. Din cate am inteles e o discutie legata de capacitatea uzinei ROMAN de a putea sa produca aceste camioane. Aceste 173 camioane sunt o infima parte, noi avand un numar de 13 mii de paltforme, de camioane pe care urmeaza sa le producem in industria romaneasca”, a declarat ministrul Apararii, Mihai Fifor, la audierile din Parlament ce au avut loc luni.

In 2015 MApN a mai achiztionat de la Iveco Defence Vehicles 29 de camioane militare in urma unei licitatii (12 autotractoare cu sa pentru tractat semitrailere ATS, 11 autotranscontainere ATC, 6 vehicule cu macare si troliu pentru recuperare VRE).

In 2016, insa, MApN acorda fabricii Roman Brasov un contract de 2,4 milioane de euro pentru un numar de 23 de camioane miltare 6X6. Autovehiculele au tractiune 6X6 si motoare MAN si sunt de doua tipuri: 11 dintre ele in configuratia transport container specializat ATCS si 12 in configuratia autocamion de transport capacitate medie ACMD.

Decizia de a achizitiona un numar semnificativ de camioane noi pentru transportul trupelor a fost luata in urma accidentului din luna iulie 2017 cand un camion militar avand la bord 13 militari din cadrul Batalionului 30 Vanatori de Munte s-a rasturnat intr-o prapastie in judetul Arges iar trei sodlati au murit. Primele informatii indicau o problema la sistemul de franare. Accidentul a ridicat din nou problema dotarii precare, depasite fizic si moral a Armatei Romane, iar autoritatile din Guvern au dat garantii ca vor demara de urgenta proceduri pentru innoirea parcului auto al Armatei.

Ce specificatii trebuiau sa respecte autocamioanele militare 6X6 potrivit caietului de sarcini

Potrivit caietului de sarcini autocamioanele trebuie sa aiba un motor Diesel care sa respecte norma de poluare Euro 5 atunci cand functioneaza pe motorina. Motoarele trebuie sa aiba si posibilitatea utilizarii conbustibilului unic standard NATO (conform prevederilor STANAG 4362 – tip petrol turboreactor).

Motoarele vor trebui sa dezvolte o putere de minim 13 CP/tona, iar autocamioanele vor trebui sa aiba o viteza maxima pe sosea de mini 85 km/h.

Transmisa trebuie sa fie 6 X 6, sarcina utila de 10 tone, iar masa maxima de 26 de tone. Dimensiunile fizice ale autocamionului trebuie sa eprmita transportul acestuia in diferite tipuri de aeronave militare si nave.

Autocamioanele vor trebuie sa aiba o garda la sol de minim 380 de mm si sa poata traversa vaduri de apa de o adancime minim de 700 mm.

Cabina trebuie sa fie prevazuta cu oblon in plafon care sa permita iesirea/ tragerea cu armamentul individual de catre personalul insotitor. Camionul trebuie sa aiba aer conditionat, sistem de diagnositcare OBD, sistem de reglare a presiunii in pneuri.

Suprastructura va trebui sa contina o platforma plana, acoperita cu o prelata impermeabila in culoarea caroseriei (verde) si sa fie echipata cu banci rabatabile care sa permita transportul a minim 24 de persoane. Durata estimata pentru folosirea camionului va fi de minim 10 ani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro