Sari direct la conținut

Armata din Taiwan, în „stare de alertă maximă” după ce un portavion chinez a fost detectat la sud de insulă

HotNews.ro
Armata din Taiwan, în „stare de alertă maximă” după ce un portavion chinez a fost detectat la sud de insulă
TAIPEI, TAIWAN - OCTOBER 10: Taiwanese Air Force fighter jets fly above the Presidential Palace, during the Taiwan National Day celebrations, in Taipei, Taiwan, on October 10, 2024. The National Day celebrations, known as the 'double-ten” locally, come at a time of heightening tensions between China and Taiwan as Beijing increasing its military presence in and around the Taiwan Strait with warships, fighter jets and live-fire exercises. Daniel Ceng / Anadolu/ABACAPRESS.COM,Image: 918943176, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Un portavion chinez a fost detectat, duminică, în apele din apropierea canalului Bashi, care desparte Taiwanul de Filipine. Ministerul Apărării din Taiwan a anunțat, într-un comunicat, că armata este în „stare de alertă maximă”, potrivit AFP, citată de News.ro.

„Portavionul chinez Liaoning a intrat în apele din apropierea canalului Bashi şi se îndreaptă probabil spre vestul Pacificului”, a transmis ministerul din Taiwan, care a precizat că armata este „în alertă maximă, gata să reacţioneze dacă este necesar”.

China și-a intensificat activitatea militară în jurul Taiwanului în ultimii ani, trimițând avioane de război și alte aeronave militare, în timp ce navele chineze mențin o prezență aproape constantă în jurul apelor sale, potrivit arabnews.com.

Detectarea portavionului Liaoning la dus de insulă are loc la două zile după ce secretarul de stat american Antony Blinken a avertizat China cu privire la orice „provocare” la adresa Taiwanului, în urma discursului Beijingul care a ameninţat insula ca reacţie la discursul preşedintelui taiwanez Lai Ching-te cu ocazia Zilei Naţionale.

Lai Ching-te, pe care China îl numește „separatist”, a promis joi să „reziste anexării” insulei și a insistat că Beijingul și Taipeiul „nu sunt subordonate unul altuia”. China a avertizat după discurs că „provocările” lui Lai vor duce la un „dezastru” pentru poporul din Taiwan.

Relaţiile dintre Beijing şi Taipei s-au deteriorat masiv începând din 2016, când preşedintă a Taiwanului a devenit Tsai Ing-wen, care a deţinut această funcţie timp de două mandate, până în luna mai a acestui an.

INTERVIURILE HotNews.ro