Armata poloneza a inceput sa inspecteze zona unde s-ar putea gasi "trenul nazist"
Armata poloneza a inceput sa inspecteze zona orasului Walbrzych unde s-ar putea gasi un tren blindat ascuns de nazisti acum mai bine de 70 de ani. Doua persoane sustin ca intr-un tunel feroviar, la 8-9 metri adancime, s-ar gasi un tren de 98 de metri lungime, scrie AFP. Desi cativa oficiali polonezi s-au aratat foarte increzatori in august ca acolo s-ar gasi un tren, declaratiile ulterioare au fost pline de scepticism.
Obiectivul armatei este sa verifice daca in zona sunt materiale periculoase, iar pentru asta se va actiona cu detectoare de mine, dar si cu geo-radare.
Doua persoane, Piotr Koper si Andreas Richter, au sustinut in august ca au gasit un tren ascuns de nazisti, tren care ar putea contine comori inestimabile.
Vanatorii de comori au impanzit rapid zona, mai ales ca oficiali polonezi s-au aratat aproape siguri ca acolo se afla un tren. In ultimele saptamani insa, autoritatile au fost mult mai sceptice in declaratii.
Zona Sudetilor, in care se afla orasul Wałbrzych, dar si castelul Ksiaz, un alt loc important al povestii, a fost scena unui proiect megalomanic al nazistilor intre 1943 si 1945. Projekt Riese (riese insemnand urias, in limba germana) a necesitat un efort logistic urias in regiunea Silezia Inferioara aflata atunci sub ocupatia nazistilor. Au fost adusi ingineri si genisti, s-au folosit pe scara larga explozibilii si s-a demarat saparea unor tunele largi, munca grea fiind facuta de cel putin 15.000 de prizonieri. Majoritatea au fost evrei din Ungaria, insa la ingrozitoarele munci au fost pusi si copii de 10 ani, dar si evrei din Romania.
S-au sapat o serie de tunele legate la calea ferata principala prin linii secundare si proiectul a avut sapte locuri unde au fost construite diverse tunele, cel mai important fiind sub castelul Ksiaz aflat foarte aproape de Wałbrzych. Acolo, unele tunele au ajuns la 60 de metri adancime si se zvonise ca Hitler ar fi vrut sa-si construiasca acolo cartierul general. Toate erau legate de calea ferata de lega orasele sileziene Waldenburg si Breslau (Wałbrzych si Wroclaw, in Polonia de astazi).
Proiectul Riese a fost oprit in 1945 cand nazistii pierdeau razboiul, iar in haosul de dupa au disparut si documentele despre scopul proiectului Riese. S-a scris ca germanii voaiu sa construiasca gigantice fabrici de armament si buncare ultra-rezistente. Mai mult, sustinatorii teoriilor conspiratiei spun, nu doar ca in tunele sunt ascunse comori, ci ca se lucra la o bomba atomica sau la dispozitive anti-gravitationale.