Sari direct la conținut

Armata rusă a plecat din Armenia după 32 de ani. De ce a renunțat Erevanul la protecția Moscovei

HotNews.ro
Armata rusă a plecat din Armenia după 32 de ani. De ce a renunțat Erevanul la protecția Moscovei
Alen Simonian, președintele Adunării Naționale a Armeniei Foto: Gints Ivuskans / Alamy / Alamy / Profimedia

Poliţiştii de frontieră ruşi au încetat să mai servească pe principalul aeroport al Armeniei, Zvartnots din Erevan, unde erau dislocaţi de la căderea URSS, informează miercuri EFE, preluată de Agerpres.

Termenul limită pentru retragerea poliţiştilor ruşi de frontieră era joi, 1 august, dar plecarea, convenită acum câteva luni de liderii ambelor ţări, a avut loc cu ceva timp în avans, după cum a putut constata agenţia spaniolă de presă.

„Serviciul Naţional de Securitate al Armeniei a luat măsurile necesare pentru a atrage forţe suplimentare pentru controlul adecvat al frontierei la Zvartnots în vederea retragerii grănicerilor din Rusia”, au informat autorităţile armene cu câteva zile înaintea plecării ruşilor de pe aeroport.

Această retragere face parte dintr-o deteriorare progresivă a relaţiilor dintre Erevan şi Moscova după războiul din enclava Karabah, câştigat de Azerbaidjan. Armenia s-a plâns în mod repetat de inacţiunea Rusiei, principalul său aliat militar, ca răspuns la cererile sale de ajutor, inclusiv după război, când trupele azere au intrat pe teritoriul armean.

Chestiunea prezenţei grănicerilor ruşi în Armenia a fost ridicată pentru prima oară de preşedintele Adunării Naţionale a Armeniei, Alen Simonian, în luna februarie. Simonian a atacat prezenţa personalului militar rus, susţinând că nu îi protejează ţara împotriva atacurilor din Azerbaidjan. „S-a demonstrat în mai multe rânduri că nu au protejat Armenia şi chiar au făcut tot posibilul pentru a face aceste frontiere mult mai vulnerabile”, a acuzat el.

O lună mai târziu, guvernul armean a anunţat oficial că va solicita retragerea părţii ruse, asigurând că serviciul de grăniceri al Armeniei are în prezent experienţa necesară pentru a se ocupa de securitatea aeroportului fără ajutor din partea Rusiei.

Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat notificarea oficială venită din partea Armeniei. Ministerul rus de Externe a criticat măsura, subliniind că Erevanul riscă să provoace „daune ireparabile” relaţiilor bilaterale şi să pună în pericol securitatea ţării sale.

Decizia de retragere se extinde şi asupra tuturor trupelor ruse desfăşurate în mai multe regiuni ale Armeniei în timpul şi după războiul din 2020 din enclava disputată cu Azerbaidjan.

După căderea URSS, Armenia a fost blocată într-un război cu Azerbaidjanul asupra enclavei Karabah şi nu a putut să îşi garanteze securitatea graniţelor, aşa că în 1992 a fost semnat un acord cu Rusia privind „Statutul gărzilor de frontieră ale Federaţiei Ruse în Republica Armenia”. Conform acestui document, forţele ruse sunt dislocate la graniţa cu Turcia şi Iran, unde prezenţa lor va continua după retragerea lor de pe aeroport şi din regiunile de graniţă cu Azerbaidjan.

Potrivit datelor din 2013, care nu au fost actualizate, în Armenia se află aproximativ 4.500 de poliţişti de frontieră ruşi. Retragerea forţelor ruse de la aeroportul Zvartnots are loc într-un moment în care Armenia şi-a îngheţat participarea la alianţa militară post-sovietică Organizaţia Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).

INTERVIURILE HotNews.ro