Asaf Avidan, Yasmin Levy și Transglobal Underground urcă pe scena Balkanik Festival
Balkanik Festival se întoarce pentru cea de-a VIII-a ediție, între 7 și 9 septembrie, la Gara Regală Băneasa și Youniverse Summer Club.
Balkanik Festival a devenit unul dintre cele mai importante festivaluri de world music din Europa, apreciat internațional de reviste de specialitate precum Songlines sau Folker, primind EFFE Label – Remarkable Festival pentru al treilea an consecutiv.
Pe scena din fața Gării Regale Băneasa vor urca, la începutul toamnei, artiști ca Asaf Avidan, Yasmin Levy, Fanfara Tirana meets Transglobal Underground, Kroke, Light in Babylon, Manonera și mulți alții, care urmează să fie anunțați în luna august.
Vineri 7 septembrie și sâmbătă 8 septembrie, obișnuita petrecere va continua cu trupe live și DJ la Youniverse Summer Club, la o aruncătură de băț de Gara Regală. Noaptea de vineri va răsuna în ritmuri de fanfare, iar sâmbătă, atmosfera va fi una de litoral românesc din anii ’90, cu Dan Ciotoi și formația Generic. Salvamarii vor fi nelipsiți de la cele două afterparty-uri, unde publicul se va putea răcori în piscină după o zi și-o noapte de dans.
ASAF AVIDAN – THE STUDY ON FALLING – SOLO TOUR, cântăreţul din Israel de muzică folk-rock cu bunici români, şi-a început cariera în 2006, printr-un proiect creat chiar de el: Asaf Avidan & The Mojos. În 2013, artistul devine cunoscut în întreaga lume datorită albumului „Different Pulses”. „One Day”, „Differrent Pulsese”, „Love It Or Leave It” şi „Over My Head” sunt câteva dintre cele mai cunoscute piese ale artistului, care i-au adus discuri de aur și platină.
În muzica lui YASMIN LEVY există o tensiune incontestabilă între puritatea genului Ladino (muzica iudeo-spaniolă din Spania) şi inima arzătoare a flamenco-ului. Ladino este termenul colectiv pentru limbajul iudeo-spaniol vorbit de evreii din Spania: acesta îmbină spaniola originală veche cu alte limbaje care includ araba, turca, greaca, limbi slave, portugheza, franceza şi italiana. Răspândirea geografică a comunităţilor în Africa de Nord, Turcia, Grecia şi Balcani, fiecare cu dialecte şi obiceiuri religioase diferite, se reflectă în muzica variată a cântecelor folclorului iudeo-spaniol care a ajuns pâna în prezent. Yasmin a primit disctincția Anna Lindh Euro-Mediterranean Foundation Award pentru promovarea dialogului intercultural între muzicieni din trei culturi diferite.
TRANSGLOBAL UNDERGROUND FEAT. FANFARA TIRANA
La începutul anilor 90, a apărut un line-up inedit de DJ, producători şi muzicieni din toate tipurile de medii şi culturi, care au decis să schimbe scena muzicală. De atunci, TRANSGLOBAL UNDERGROUND au devenit celebri pentru faptul că mixează stiluri şi ritmuri muzicale, fără a ţine cont de genuri, bariere tehnologice sau normalitate muzicală. FANFARA TIRANA a luat naștere în 2002, din membri ai fanfarei armatei albaneze, care au decis să formeze împreună o orchestră. Din repertoriul lor fac parte cântece de nuntă şi cântece din tradiția kaba, care îşi au rădăcinile în Albania de Sud şi sunt interpretate la clarinet şi vioară, cu accentul pus pe interpretare individuală şi improvizație. La Balkanik Festival, Transglobal Underground și Fanfara Tirana își unesc forțele pe aceeași scenă, într-un spectacol de povestit nepoților.
KROKE a fost fondată în anul 1992 de către Jerzy Bawoł (acordeon), Tomasz Kukurba (violă, voce, percuţie) și Tomasz Lato (contrabas), toți trei absolvenți ai Facultății de muzică din Cracovia. Identitatea muzicală a trioului se regăsește în tradițiile folclorice evreiești. În plus, se simt și influențe din muzica clasică și din jazz, fără însă ca rădăcinile să fie uitate. Cei trei instrumentiști desăvârșiți depășesc cadrul muzicii klezmer tradiționale prin plăcerea de a cânta și pasiunea lor, care se transmite instantaneu ascultătorilor. Muzica formaţiei Kroke este cunoscută şi de pe coloana sonoră a multipremiatului film „Lista lui Schindler” de Steven Spielberg.
MANONERA este un colectiv de artişti şi performeri din România într-un proiect de amestec şi fuziune unic în peisajul muzical contemporan. Grupul funcţionează pe patru coordonate, inspirându-se în egală măsură din muzicile lăutăreşti, muzicile romilor mai recent sedentarizaţi din România, muzicile de tango, flamenco şi Turk Halk Muzigi (muzicile de tradiţie orală din Turcia, cu extensie în Peninsula Balcanică). Grupul este format din trei membri de bază, pe lângă numeroşi artişti şi grupuri afiliate – Simion Bogdan Mihai, coordonator timp de patru ani al proiectului „Şamanul Mut”, singura inițiativă postdecembristă de revitalizare a muzicilor de tradiţie orală din România și membru permanent al Bandei Agurida (Loredana Groza Band), Lucas Molina, dansator și coregraf argentinian de flamenco, a participat la numeroase spectacole la Ateneul Român, împreună cu solista Ioana Lupaşcu şi Filarmonica George Enescu. A realizat spectacole independente de flamenco cu propriul său grup în America Latină, Europa şi Asia. Născut la începutul anilor `90 în Bucureşti, Cosmo a copilărit în cartierul multietnic şi muzical prin excelenţă – Dudeşti. Aici a auzit pentru prima oară cadenţele de influenţă orientală ce aveau să-i modeleze percepţia despre muzică. Abordarea instrumentelor printr-o tehnică originară din spaţiul turcesc şi încorporarea de ritmuri panbalcanice în performance-urile sale, se traduc într-un percuţionist inovativ pe scena românească. A avut mai multe colaborări cu nume sonore (Mahala Rai Banda, Viorica & Ioniţă din Clejani ş.a.) şi participări la producţii de anvergură.
LIGHT IN BABYLON s-a format în anul 2010, pe străzile din Istanbul, prin întâlnirea unor muzicieni pasionați. Trupa a fost descrisă de revista fRoots Magazine ca fiind „o celebrare a tradiţiilor cosmopolite ale Istanbulului şi ale comunităţii evreieşti” și este una dintre cele mai apreciate formații tinere pe val din spațiul est-mediteranean.
Pe lângă concerte, BalKaniK! Festival mai înseamnă:
– Un târg meșteșugăresc, unde sunt invitați meșteri din toată România, care își vor prezenta obiectele artizanale și vor susține demonstrații ale unor meșteșuguri rare, pe care le dispariție;
– Un târg al tinerilor artizani, care împletesc tradițiile cu noile tehnologii, pentru a le asigura continuitatea;
– Video mapping, expoziții de fotografie, instalații, performance-uri;
– Cea de-a VIII-a ediție vine și cu cel mai bine curatoriat food court internațional, unde te poți desfăta cu bunătăți delicioase, pentru toate gusturile… și dans, tarot, stihomanție, poezie.
Informații complete despre trupe pe www.balkanikfestival.ro, abonamente și bilete pe www.eventbook.ro Primele 500 abonamente pot fi achițitionate la prețul de 120 lei.