Sari direct la conținut

Ascensiunea si declinul unui bancher: Fred Goodwin, fostul sef RBS

Dan Popa's Weblog

Elvetia, Andorra, Cayman? Inca nu stie, desi isi cauta evident un exil. Fred Goodwin, fostul sef al Royal Bank of Scotland, a ajuns unul dintre cei mai urati oameni din tara sa. Dupa ce a provocat bancii sale pierderi de 20 de miliarde de euro, la plecare si`a tras un bonus de 20 de milioane. Sa fie acolo, la batranete, si`o fi zis fostul sef, odinioara cel mai bine cotat bancher al Marii Britanii. Deputatii vor sa`i ia banii inapoi, inclusiv pensia. Presa e mult mai directa: “Luati`i Porsche`ul si la puscarie cu el!”, titreaza tabloidele locale.

Casa i`a fost vandalizata, de aparitii in public nu mai poate fi vorba, zvonurile privind retragerea titlului de “sir” incep sa se inmulteasca, astfel ca pentru Goodwin, exilul pare cea mai rezonabila solutie.

In februarie, atunci cand a fost chemat in fata Camerei Comunelor, a fost acuzat ca a « distrus cea mai mare banca a Regatului, facturand contibuabilul britanic cu 22 de miliarde de euro ». Atat a injectat guvernul britanic in RBS, pentru a o recapitaliza. Degeaba si`a cerut scuze, spunand ca cel mai simplu e sa arunci asupra lui intreaga vina. Nimeni nu l`a mai bagat in seama.

Profesional, nu mai are niciun viitor. Sigur ca nu e cazul ca la cei 50 de ani, avand o pensie anuala de 4,5 milioane de euro, sa isi faca mari griji financiare. Lumea uita insa ca Fred Goodwin a reusit in cativa ani sa faca din RBS o banca scotiana ce dormitase parca vreme de 300 de ani, cea mai puternica institutie financiara a tarii. A fost un succes, dupa care o catastrofa. Pe cand lucrurile mergeau bine, “pentru serviciile aduse sistemului financiar”, Fred Goodwin a fost facut cavaler al Ordinului Imperiului Britanic. Tony Blair a intervenit personal pentru ca bancherul sa poate fi apelat cu « Sir », chiar daca Goodwin nu era ceea ce se cheama un aristocrat. Nu a terminat nici Oxfordul, nici Cambridge`ul. A fost un baiat de electrician, care a studiat la Glasgow, pentru ca ii era mai aproape de casa. Primul lui job a fost in consultanta financiara, apoi intr`o mica banca scotiana, de unde s`a mutat (asta se intampla acum 10 ani) la RBS. Acolo a dat lovitura odata cu preluarea ostila a NatWest, o banca de trei ori mai mare ca RBS. Pestele mic l`a inghitit pe cel mare. Au urmat apoi alte achizitii, din SUA pana`n China, ceea ce i`a facut pe englezi sa spere ca RBS`ul va sta in loja granzilor HSBC sau Citigroup.

In afara pasiunii pentru golf si masini de colectie, nu i se cunosteau alte hobby`uri. Era un sef excentric. Se suia in avionul sau Falcon si mergea in Paris doar ca sa isi cumpere fructe, spun fosti diplomati britanici. In 2002, RBS era a 13`a banca din lume si a patra dupa profituri, dupa Citigroup, Bank of America si HSBC. Fred Goodwin era pe coperta Forbes, ca «global businessman of the year». Un an mai tarziu, era numit «bancherul european al anului», iar in 2004 primea titlul de «Sir». Toate portile ii erau deschise.

Caderea lui a fost insa mai rapida decat suisul. In 2007 a vrut cu tot dinadinsul sa cumpere ABN Amro. S`a aliat pentru asta cu Fortis si Santander, iar contractul de cumparare a fost semnat, cu toate ca in SUA aparusera semnele crizei subprime. Declinul lui isi incepea ascensiunea in viteza. Iar numele parca predestinat (Goodwin, in traducere aproximativa “castig bun”) devenea tot mai intunecat.

Citeste si comenteaza pe Dan Popa’s Weblog.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro