Sari direct la conținut

Asociatia Companiilor din Energie: Pretul gazelor din import va ajunge la 550 dolari mia de metri cubi in iarna

HotNews.ro

Reprezentantii Asociatiei Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) considera ca ajustarea cu 8%, incepand cu 1 octombrie, a pretului reglementat al gazelor naturale pentru consumatorii industriali constituie o decizie importanta, insa insuficienta, pentru stabilizarea pietei energetice din Romania. „Aceste decizii ale ANRE au doar impact temporar, avand in vedere ca nicio schema nu a fost pana acum convenita cu ANRE privind recuperarea sumelor restante la plata acumulate pana acum. In acest context, aplicarea unei asemenea scheme este cat se poate de urgenta”, informeaza ACUE.

Potrivit asociatiei, furnizorii de gaze naturale au inregistrat pierderi, inclusiv in acest an din cauza faptului ca tarifele reglementate nu acopera nivelul costurilor de achizitie. Ajustarile decise de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE), care ii vizeaza doar pe consumatorii industriali, au permis furnizorilor de gaze naturale sa nu mai acumuleze noi pierderi pentru o perioada limitata, fara posibilitatea de a

le recupera pe cele anterioare.

  • „Pentru lunile de iarna, cand consumul va creste considerabil iar pretul gazelor naturale din import este de asteptat sa se situeze in jurul a 550 de dolari pentru 1.000 de metri cubi (in prezent acesta ajungand deja la 495 de dolari), presiunea asupra preturilor reglementate va fi din ce in ce mai mare”, mai precizeaza ACUE.

Reprezentantii ACUE spun ca au prezentat documentatia necesara astfel incat ANRE sa fie in masura sa stabileasca un calendar pentru recuperarea acestor costuri. Potrivit asociatiei, sectorul de furnizare a gazelor naturale a inregistrat pierderi semnificative inca din trimestrul IV al anului 2009 din cauza faptului ca pretul de cumparare pentru consumatorii de pe piata reglementata a fost tinut, timp de doi ani, sub costurile actuale de achizitie.

Pentru luna octombrie, pretul gazelor din import va fi de 545 dolari/mia de metri cubi, a declarat recent Hilmar Kroat Reder, membru al Directoratului Petrom.

In Romania pretul pentru gazele din productia interna a fost blocat la nivelul de 160 de dolari/1.000 mc inca din 2009, in timp ce preturile la gazele din import au tot crescut in ultimii ani ajungand de la 290 dolari in 2009 la 400 de dolari/1.000 mc in primul trimestru din 2011, estimandu-se sa atinga nivelul de 550 dolari/1.000 mc in al patrulea trimestru.

In conditiile scumpirii gazelor importate de la Gazprom, pretul pentru consumatorii non-casnici (industriali) se va majora, in medie, cu 8% incepand cu data de 1 octombrie.

Reprezentantii Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) spun ca modificarea pretului gazelor pentru companii se datoreaza cresterii pretului gazului din import la 495 dolari mia de metri cubi, de la 460 de dolari/mmc cat era in iulie, si majorarii consumului in lunile octombrie-decembrie fata de perioada iulie-septembrie, ceea ce implica asigurarea necesarului de consum cu gaze din import sau din depozitele de inmagazinare subterna.

  • Printre membrii ACUE se afla E.ON Romania, ENEL Romania, CEZ Romania, GDF Suez Energy Romania, RWE si Electrica.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro