Sari direct la conținut

Asociația Energia Inteligentă: De ce unii furnizori de gaze își doresc preț plafonat? Poate pentru că se câștigă mai mult și mai ușor?

HotNews.ro
Gaze naturale, Foto: Nightman1965 | Dreamstime.com
Gaze naturale, Foto: Nightman1965 | Dreamstime.com

Unii dintre furnizorii de gaze au fost vehemenți susținători ai continuării plafonării prețului, arată într-o analiză Asociația Energia Inteligentă. Aceasta spune că a încercat să convingă Executivul de necesitatea pregătirii momentului post plafonare și evitarea creșterii prețului la gaze pentru populație în anul 2025, însă unii furnizori se opun, chiar dacă sensul existenței lor este tocmai piața liberă.

„Pentru o piață reglementată este suficientă o singură companie”, nu e nevoie de mai multe

Întrebările firești care se pot pune, în opinia Asociației Energia Inteligentă

– De ce se opun, cei care și-au primit banii cu multe luni de întârziere de la stat, urmare a acestei plafonări?

– De ce cei care își justifică existența exclusiv într-o piață liberă (într-o piață reglementată este suficient o singură companie integrată de furnizare), își doresc un preț plafonat? Poate pentru că se câștigă mai mult și mai ușor?

Prețurile de astăzi ar fi fost mai mici dacă erau luate măsuri în urmă cu un an

Astăzi, prețurile gazelor ar fi fost mai mici, dacă în urmă cu un an autoritățile ar fi luat anumite măsuri. Anul trecut pe data de 11 ianuarie 2023 Asociația Energia Inteligentă solicita reanalizarea Plafonării Prețului la gaze în concordanță cu evoluțiile și trendurile viitoare.

„În urmă cu 6 luni arătam că eliminarea plafonării/compensațiilor din facturile de energie electrică este la fel ca la gaze, un proces mult mai dificil de realizat, decât a fost introducerea lor”, mai arată Asociația Energia Inteligentă.

Aceasta crede că la fel se va întâmpla și la 1 aprilie 2025, dacă nu acționăm astăzi cu 1 an înainte.

Prețurile efective ale gazelor se bazează pe contractele semnate în trecut, pe costurile cu gazele înmagazinate etc. și ele vor urma, probabil, un ușor trend descrescător luând în considerare cotațiile prețurilor de pe bursa de la TTF Olanda pentru lunile următoare.

Având în vedere comportamentul furnizorilor români din ultimii ani, și asumând că prețul gazelor achiziționate de aceștia va urma trendul cotațiilor de pe bursele europene, Asociația Energia Inteligtnă estimează care va fi prețul plătit efectiv de populație în următoarele luni plecând de la prevederile legilor de plafonare a prețului la gaze, pe perioada plafonării prețului și în prima lună de după plafonare.

„Astfel, putem observa tendința de descreștere a prețului gazelor pe toată perioada când se va aplica plafonarea și creșterea acesteia după expirarea acestei perioade. În baza actualelor prețuri din contracte, un consumator casnic estimăm că va achita în aprilie 2025 un preț de 0,550 lei/MWh cu TVA inclus, față de un preț estimat, bazat pe propunerilor de Acțiune Post Plafonare ale Asociației Energia Inteligentă de 0,231 lei/MWh cu TVA inclus”, mai precizează Asociația Energia Inteligentă.

Pe această temă, mai citește și:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro