Sari direct la conținut

Asociatia furnizorilor de energie: Facturile la energie vor fi mai mari din cauza cresterilor de preturi de pe bursa, nu din cauza liberalizarii

HotNews.ro

Pretul energiei va fi mai mare anul viitor, insa nu ca urmare a liberalizarii totale a pietei de la 1 ianuarie 2018, ci din cauza conditiilor din piata, a declarat, marti, Ion Lungu, presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), potrivit Agerpres. „Este de asteptat ca si preturile din noile oferte ale furnizorilor catre consumatorii finali sa fie mai mari decat preturile de anul trecut, pentru ca, atat pe pietele pe termen scurt, cat si pe cele pe termen lung, preturile au crescut, desi nu putem pune acest lucru pe seama liberalizarii”, a spus Lungu.

„De la 1 ianuarie 2018, cand piata va fi complet liberalizata, nu se vor intampla lucruri fundamentale, ci dispare acea pondere de 10% din factura care acum este la tarif reglementat”, a mai spus Lungu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, liberalizarea se intampla in acelasi timp cu cresterea preturilor in piata, ceea ce este o coincidenta, intrucat scumpirile nu sunt cauzate de liberalizare, ci de conditiile din piata.

„Nu as vrea sa se creeze confuzia ca din cauza liberalizarii au crescut preturile, ci din cauza conditiilor din piata”, a continuat Lungu.

El a aratat ca, pe Piata pentru Ziua Urmatoare (PZU), adica piata spot a bursei OPCOM, media aritmetica a preturilor pe primele opt luni din 2017 a crescut cu 64% fata de anul trecut, crestere pe care a catalogat-o ca fiind „substantiala”, in conditiile in care cantitatea tranzactionata a fost doar cu 3% mai mare.

„In ceea ce priveste contractele cu livrare anul urmator, in special cele de pe OTC (platforma Over the Counter ¬ n.r.), observam o crestere de 3,5% pentru luna aprilie, 8,8% pentru luna mai si de 23% pentru august, comparativ cu contractele incheiate in anul 2016 pentru 2017. Deci vara a fost mai naprasnica decat ce s-a intamplat in iarna”, a continuat presedintele AFEER.

Preturile din contractele cu livrare in 2019 sunt in usoara scadere, cu cativa lei fata de 2018, respectiv 190-193 de lei pe MWh, a mai spus Lungu.

Potrivit reprezentantilor AFEER, exista un numar de 750-800 de consumatori casnici care au trecut din regim reglementat in cel concurential, din totalul de circa 8 milioane.

„Dupa 1 ianuarie nu ne asteptam la o explozie a numarului consumatorilor casnici care isi schimba furnizorul, ci ne asteptam sa continue trendul”, a sustinut Lungu.

Un alt aspect asupra caruia au atras atentia oficialii AFEER este faptul ca ofertele furnizorilor se refera la pretul propriu-zis al energiei, si nu la factura finala.

„Concurenta la furnizorii privati este atat de mare incat nu este loc de prea mari diferente intre preturi. Furnizorii trebuie sa adauge ceva valoare la pret, pentru ca pretul nu mai poate sa faca fata acestei competitii extrem de mari de la consumatorii finali”, a mai spus presedintele Asociatiei.

Astfel ca, potrivit acestuia, companiile energetice vor veni cu tot felul de adaosuri pentru a-si atrage clientii, precum oferte la alte servicii furnizate, parteneriate cu lanturi de magazine sau cu diversi furnizori pentru a oferi echipamente cu discounturi.

De asemenea, intrebat cui se va adresa, in cazul unei pene de curent, consumatorul care are si-a schimbat furnizorul traditional, distribuitorului sau furnizorului, Lungu a raspuns: „Legea spune ca furnizorul este cel care are contract direct cu consumatorul. In alte tari, orice consumator are doua contracte, atat cu distribuitorul, cat si cu furnizorul, si sunt discutii sa fie la fel si la noi. Cred ca asa ar trebui sa fie si la noi, intrucat ar lega un loc de consum de distribuitor, indiferent cine este furnizor si cine este proprietarul apartamentului”.

AFEER va organiza, in perioada 19-22 septembrie, prima editie a Targului National de Energie, unde consumatorii se pot intalni fata in fata cu reprezentantii furnizorilor pentru a analiza ofertele acestora. La aceasta editie vor participa sapte companii, respectiv cei patru furnizori traditionali: Electrica, ENEL, CEZ, E.ON, precum si Tinmar Energy, Complexul Energetic Oltenia si MET.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro