Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica isi muta activitatea in SUA: Institutiile statului din domeniul cercetarii, macinate de coruptie, s-au dovedit o piedica pe care nu am putut sa o depasim
Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica isi muta activitatea de cercetare si dezvoltare in Statele Unite ale Americii. „Institutiile statului din domeniul cercetarii, macinate de coruptie, s-au dovedit o piedica pe care nu am putut sa o depasim”, a anuntat ARCA intr-un comunicat remis HotNews.ro. Reprezentantii asociatiei au declarat pentru HotNews.ro ca au infiintat compania americana ARCA SPACE Corporation, prin intermediul careia vor produce si scoate la vanzare in SUA drona Air Strato si vor produce si testa rachetele Haas, „cu care ne dorim sa ajungem in spatiu”.
Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) anunta ca a inceput procesul de transfer al principalelor activitati de cercetare si dezvoltare in Statele Unite ale Americii. Organizatia care si-a inceput activitatea in Romania in 1999 isi pastreaza „un centru de operatiuni secundar” si in tara, insa principalele operatiuni se vor desfasura in SUA, prin intermediul unei companii pe care membrii asociatiei au infiintat-o, a declarat pentru HotNews.ro Elena Simona Popescu, ARCA PR Manager.
In comunicatul remis HotNews.ro, ARCA sustine ca „institutiile statului din domeniul cercetarii, macinate de coruptie, s-au dovedit o piedica pe care nu am putut sa o depasim”. Elena Simona Popescu a declarat pentru HotNews.ro ca Asociatia va da mai multe detalii referitor la aceste piedici pe care le-a intampinat din partea ministerului Cercetarii si al Agentiei Spatiale Romane in perioada urmatoare.
„Americanii au un adevarat cult pentru zbor si sustin initiativele private din domeniul aeronautic. Pentru a evolua, ne mutam acolo. Nu ne-a cumparat nimeni, am facut noi o firma in special pentru comercializarea dronei Air Strato si pentru dezvoltarea rachetelor din familia Haas, rachete orbitale cu care ne dorim sa ajungem in spatiu„, a explicat pentru HotNews.ro Elena Simona Popescu.
Reprezentanta Asociatiei a precizat ca, in Statele Unite, „firma isi va comercializa produsele. Ne adresam institutiilor statului, universitatilor, corporatiilor interesate sa cumpere astfel de produse pentru telecomunicatii, de exemplu”.
Amintim ca, in urma cu un an, ARCA a anuntat ca a sesizat Directia Nationala Anticoruptie (DNA) impotriva Agentiei Spatiale Romane (ROSA), invocand lipsa de transparenta „in Programul de Cercetare, Dezvoltare si Inovare – Tehnologie Spatiala si Cercetare Avansata STAR”. Asociatia a sustinut atunci ca ROSA este o agentie guvernamentala „care primeste fonduri guvernamentale si distribuie in mod clientelar, la diverse organizatii din Romania, afiliate domniei sale, finantari pentru proiecte spatiale”. De cealalta parte, Agentia Spatiala Romana (ROSA) a respins atunci acuzatiile si a sustinut ca ARCA face „circ” dupa ce a pierdut o competitie de proiecte, care au fost jurizate de experti internationali. Detalii aici
Citeste comunicatul integral remis HotNews.ro de catre ARCA
„ARCA transfera centrul de operatiuni in SUA
ARCA a inceput procesul de transfer a principalelor activitati de cercetare si dezvoltare in Statele Unite ale Americii. In acest scop a fost infiintata compania americana ARCA SPACE Corporation, care va prelua gradat din activitatile organizatiei ARCA. Compania, incorporata in statul american New Mexico, are sediul in orasul Las Cruces.
Orasul Las Cruces este binecunoscut pentru sprijinul acordat activitatilor aerospatiale, companii precum Virgin Galactic, SpaceX, General Dynamics si NASA avand centre in regiune.
Obiectivele principale ale corporatiei sunt productia si comercializarea aeronavei fara pilot Air Strato si productia si operarea familiei de rachete orbitale si suborbitale Haas.
Spaceport America va servi ca locatie pentru operarea comerciala a rachetei suborbitale Haas 2B. De asemenea, ARCA va folosi cele doua centre locale de testare a dronelor, infiintate de Administratia Federala a Aviatiei, in vederea realizarii zborurilor de testare cu aeronava Air Strato. Mai multe detalii despre Air Strato, inclusiv lansarea comerciala a produsului, vor fi prezentate in scurt timp.
‘Am inceput activitatea in Romania in 1999, membrii ARCA fiind motivati de dorinta de a aduce o contributie la dezvoltarea tarii noastre. Am reusit sa realizam aici multe lucruri, de care suntem mandri. Am fi dorit sa realizam si mai multe, iar regretul ca nu am putut finaliza ce am inceput va ramane. ARCA trebuie sa se dezvolte insa, dar institutiile statului din domeniul cercetarii, macinate de coruptie, s-au dovedit o piedica pe care nu am putut sa o depasim.
ARCA nu ar fi supravietuit saisprezece ani in Romania fara sprijinul unor oameni de mare calitate din institutii precum Fortele Aeriene, ROMATSA, AACR, Ministerul de Interne, Aeroclubul Romaniei, sponsorii, donatorii si sustinatorii nostri.
Un loc special in inimile noastre il ocupa militarii Fortelor Navale Romane, alaturi de care am trait momente unice pe parcursul realizarii misiunilor comune si de la care am invatat ce inseamna onoare, camaraderie si devotament.
Chiar daca ARCA si-a mutat activitatea principala in SUA, activitatea din Romania nu se incheie si va continua prin testarea motorului Executor, dezvoltarea de software si componente pentru Air Strato si Haas. Ca si pana acum, toate rachetele si aeronavele ARCA vor purta in zbor si steagul Romaniei‘ – Echipa ARCA.
Referitor la campania de donatii, aceasta este inchisa, iar continuarea dezvoltarii si testarii motorului Executor si a rachetelor Haas, va fi realizata din fondurile ARCA SPACE Corporation, provenite din activitati comerciale. ARCA nu a uitat de promisiunea de a invita donatorii la testele de motor desfasurate in Romania, iar aceasta promisiune va fi onorata.
ARCA isi va onora si angajamentele fata de Agentia Spatiala Europeana, prin realizarea si testarea echipamentelor pentru High Altitude Drop Test, din programul ExoMars.”
Citeste si: