Asociatia Salvati Bucurestiul cere consilierilor generali ai Capitalei sa nu aloce bani in 2014 pentru proiectele suspendate in instanta, respectiv bd. Buzesti-Berzei-Uranus si drumul expres spre A1
Asociatia Salvati Bucurestiul cere consilierilor generali sa nu aloce bani in 2014 pentru proiectele suspendate in instanta, respectiv bulevardul Buzesti-Berzei-Uranus si drumul express spre autostrada Bucuresti – Pitesti, care include si podul de la Ciurel. Nicusor Dan, presedintele asociatiei, a declarat ca va face plangere penala daca alesii locali vor aloca bani pentru aceste proiecte.
Potrivit proiectului de buget pe anul 2014, aflat in dezbatere publica pe site-ul Primariei Capitalei, institutia a propus alocarea a 45 de milioane de lei pentru bd. Buzesti Berzei-Uranus si 45 milioane lei pentru drumul expres spre A1. Consilierii generali vor discuta joi proiectul de buget propus de primarul Sorin Oprescu si vor decide daca aloca bani sau nu pentru aceste lucrari.
Reamintim ca Primaria Capitalei a inaugurat la inceputul acestui an bd. Buzesti-Berzei-Uranus, lucrarea fiind finalizata inca de anul trecut.
Lucrarile la pasajul de la Ciurel, parte din drumul expres spre A1, au inceput in 2010 si au fost abandonate imediat din lipsa de bani, dupa care au fost blocate in instanta, de un grup de cetateni afectati de proiect. In 2013, lucrarile au fost reluate insa cetatenii afectati de lucrare au cerut din nou anularea autorizatiei de construire. In bugetul pe 2013 s-au alocat pentru aceasta lucrare 30 milioane lei. Valoarea totala a proiectului este de 138 milioane de euro.
In plus, Asociatia Salvati Bucurestiul si Asociatia Funky Citizens au facut o analiza a proiectului de buget propus de Primaria Capitalei pentru anul 2014.
„Cheltuielile totale din bugetul local 2014 sunt de aproximativ 1 miliard de euro – 4,519,016,000 lei, in crestere cu aproape 1,2 miliarde de lei fata de 2013. Distributia cheltuielilor bugetului local indica trei mari directii (cu alocari in jurul a 1 miliard de lei) in care se duc resursele Bucurestiului. Cea mai mare suma de bani (1,258,184,000 lei – 28%) merge catre cheltuielile de capital (spre investitii), urmate de subventii (1,098,000,000 – 24%) si de bunuri si servicii (945,321,000 lei – 21%). Procente infime sunt alocate catre asistenta sociala (925.000 lei, sub 0%), fonduri de rezerva (30,000,000 lei) si proiecte europene cu fonduri nerambursabile (34,513,000 lei – 0,76%). Este de remarcat si faptul ca evolutia cheltuielilor fata de 2013 arata ca la capitolele la care identificam alocari semnificative din buget au si cele mai mari cresteri nominale – cheltuielile de capital sunt suplimentate cu 428,7 milioane de lei, iar cheltuielile cu bunuri si servicii sunt mai mari cu 273,3 milioane de lei”, reiese din analiza facuta de cele doua ONG-uri care sustin ca ca veniturile municipalitatii sunt supra-estimate.
„In ceea ce priveste veniturile estimate de PMB pentru 2014, acestea par supra-evaluate. De altfel, experienta ultimilor ani arata diferente semnificative intre bugetele aprobate si executii, ceea ce a dus la rectificari bugetare succesive. Din pacate, majorarea cheltuielilor Bucurestiului cu 34,52% fata de 2013 la o crestere a PIB-ului de 2.2 la nivel national si 2.4 la nivel local, nu este justificata, nici in raport cu indicatorii macroeconomici nationali, nici cu cei locali. Cei mai multi bani (87%) vin de la bugetul central, din cotele defalcate din impozitul pe venit aplicat persoanelor fizice, din celelalte surse venind procente de maxim 6%, in unele cazuri vorbind chiar de contributii sub 1%. Aceasta dependenta de sumele alocate de la bugetul central este una ne-sustenabila, insa ea nu este compensata prin alte surse de venituri, mai ales pentru proiectele de investitii (fonduri europene nerambursabile, parteneriate public-privat etc.)”, sustin cele doua organizatii neguvernamentale.
„Pericolul unei supra-evaluari a veniturilor este acela ca duce la o politica bugetara iresponsabila, angajandu-se cheltuieli care nu vor avea o baza de acoperire reala in ceea ce tine de resurse disponibile. Aceasta se poate traduce atat in arierate, cat si intr-un deficit bugetar mai mare decat cel prognozat”, explica reprezentantii celor doua organizatii.
In plus, ONG-urile spun ca municipalitatea a trecut in buget ca va accesa fonduri europene in valoare de 160 milioane lei, cifra nerealista, in conditiile in care anul trecut s-au accesat doar 8 milioane lei.
„Daca la inceputul anului 2013 PMB isi propunea sa incaseze din fonduri nerambursabile 46,4 milioane de lei, la ultima rectificare bugetara acestea au ajuns la doar 8.02 milioane de lei. Aceasta lectie nu pare a fi invatata in bugetul pe 2014, unde este anticipata o crestere a veniturilor de nu mai putin de 2002,32%”, sustin reprezentantii celor doua ONG-uri.