Asteroidul care a distrus un oraș antic poate să fi inspirat povestea biblică a Sodomei
În timp ce locuitorii unui vechi oraș din Orientul Mijlociu numit acum Tall el-Hammam își desfășurau activitatea zilnică într-o zi cu aproximativ 3.600 de ani în urmă, habar n-aveau că o rocă spațială nevăzută se îndrepta spre ei cu aproximativ 61.000 km / h. Strălucind prin atmosferă, stânca a explodat într-o minge de foc masivă la aproximativ 4 kilometri deasupra solului. Explozia a fost de aproximativ 1.000 de ori mai puternică decât bomba atomică Hiroshima, potrivit Live Science.
Locuitorii șocați care au privit-o au fost orbiți instantaneu. Temperaturile aerului au crescut rapid peste 2.000 grade Celsius. Îmbrăcămintea și lemnul au izbucnit imediat în flăcări. Săbiile, sulițele, cărămizile și ceramica au început să se topească. Aproape imediat, întregul oraș a fost în flăcări. Câteva secunde mai târziu, o undă de șoc a măturat orașul. Deplasându-se cu aproximativ 1.200 km / h, a fost mai puternică decât cea mai gravă tornadă înregistrată vreodată.
Vânturile mortale au străpuns orașul, demolând fiecare clădire. Au rupt 12 m din palatul cu 4 etaje și au aruncat resturile amestecate în următoarea vale. Niciunul dintre cei 8.000 de oameni și niciun animal din oraș nu a supraviețuit – trupurile lor au fost sfâșiate și oasele sfărâmate, spun cercetătorii.
Aproximativ un minut mai târziu, la 22 de km spre vest de Tall el-Hammam, suflul explozieie a lovit orașul biblic Ierihon. Zidurile Ierihonului au căzut și orașul a ars fiind pus la pământ.
Nimeni poate spune sigur ce s-a întâmplat, dar acel strat de resturi și cenușă nu a fost cauzat de un vulcan, cutremur sau război. Niciunul dintre aceste fenomene nu era capabil să topească metalul, cărămizile și ceramica.
Pentru a afla ce ar putea, cercetătorii au folosit simulările pe calculator (Online Impact Calculator) pentru a modela scenarii care se potrivesc dovezilor. Construit de experți în impact, acest calculator permite cercetătorilor să estimeze numeroasele detalii ale unui eveniment de impact cosmic, pe baza evenimentelor de impact cunoscute și a detonațiilor nucleare.
Se pare că vinovatul de la Tall el-Hammam a fost un mic asteroid asemănător cu cel care a doborât 80 de milioane de copaci în Tunguska, Rusia în 1908. Ar fi fost o versiune mult mai mică asteroidului care dus la extincția dinozaurilor acum 65 de milioane.
”Acum avem un vinovat probabil”, spun cercetătorii. Mai aveam nevoie însă și de dovezi concludente despre ceea ce s-a întâmplat în acea zi la Tall el-Hammam, adaugă ei.