Sari direct la conținut

Atacuri asupra unor biserici ortodoxe, o sinagogă și o secție de poliție în Rusia: Cel puțin 15 polițiști și un preot au fost uciși

HotNews.ro
Atacuri asupra unor biserici ortodoxe, o sinagogă și o secție de poliție în Rusia: Cel puțin 15 polițiști și un preot au fost uciși
Atacuri armate simultane în regiunea rusă Daghestan Foto: Handout / AFP / Profimedia

Persoane înarmate au deschis focul în două orașe din Daghestan, regiune din Caucazul de Nord al Rusiei, vizând o sinagogă, două biserici ortodoxe și un post de poliție și ucigând cel puțin 15 ofițeri de poliție și un preot, a declarat liderul regiunii. Atacurile au avut loc simultan la o sinagogă din orașul Derbent și la poliția din capitala regiunii, Makhachkala, potrivit The Guardian.

UPDATE 11.55: Bilanțul atacurilor de duminică din regiunea Daghestan din sudul Rusiei a crescut la 19 morți, a anunțat luni comisia de anchetă din Rusia.În plus, comisia a declarat că cinci atacatori au fost, de asemenea, uciși în timpul atacurilor.

Ultimele date din anchetă spun că oameni înarmați cu arme automate au dat buzna duminică seara într-o biserică ortodoxă și într-o sinagogă din orașul antic Derbent, incendiind o icoană din biserică și ucigând un preot ortodox în vârstă de 66 de ani, Nikolai Kotelnikov.

În orașul Makhachkala, la aproximativ 125 km nord, atacatorii au tras asupra unui post al poliției rutiere și au atacat o biserică.

___

„Aceasta este o zi tragică pentru Daghestan și pentru întreaga țară”, a declarat Serghei Melikov, guvernatorul regiunii Daghestan, într-un videoclip publicat luni dimineață pe Telegram.

În orașul Derbent, bărbați înarmați au atacat o sinagogă, care găzduiește o comunitate evreiască în regiunea predominant musulmană. Agenția de stat Tass a relatat că atacatorii au tras, de asemenea, în două biserici ortodoxe din apropiere, ucigând un ofițer de poliție și un preot.

Imaginile publicate pe rețelele de socializare din Derbent au arătat un grup de bărbați înarmați angajați în schimburi de focuri cu poliția. Oficialii au declarat că sinagoga din Derbent a fost incendiată, iar un clip de la fața locului pare să arate flăcări ieșind din clădire, care este inclusă în patrimoniul UNESCO.

Într-un schimb de focuri separat, care a avut loc simultan, un grup a deschis focul asupra poliției în Makhachkala, capitala Daghestanului. Potrivit autorităților locale, cel puțin un ofițer de poliție a fost ucis și alți șase au fost răniți.

Nu a existat nicio revendicare imediată a responsabilității pentru atacuri. „Înțelegem cine se află în spatele organizării atacurilor teroriste și ce scop au urmărit”, a declarat Melikov, fără a oferi alte detalii.

Presa de stat din Rusia a citat forțele de ordine, afirmând că printre atacatori s-au numărat doi fii ai șefului districtului Sergokala din centrul Daghestanului, care au fost reținuți de anchetatori.

Melikov a declarat că printre morți, pe lângă ofițerii de poliție, se numără mai mulți civili, inclusiv un preot ortodox care lucra în Derbent de mai bine de 40 de ani.

Șase dintre atacatori au fost împușcați și uciși în timpul desfășurării incidentelor, a declarat Melikov, însă o agenție de presă de stat rusă, citând Comitetul Național Antiterorist, a estimat numărul acestora la cinci.

Comitetul de anchetă al Rusiei a clasificat împușcăturile drept un atac terorist și a deschis o anchetă.

24-26 iunie au fost declarate zile de doliu în Daghestan, a declarat Melikov, cu drapele coborâte la jumătate și toate evenimentele de divertisment anulate.

Istoricul violențelor din Rusia

Regiunea Daghestan a fost lovită în anii 2000 de o insurgență islamistă care s-a revărsat din Cecenia vecină, forțele de securitate ruse acționând agresiv pentru a combate extremiștii din regiune.

În ultimii ani, atacurile au devenit mai rare, Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) declarând în 2017 că a învins insurgența din regiune.

Cu toate acestea, Rusia s-a confruntat recent cu o serie de atacuri teroriste islamiste, provocând întrebări cu privire la faptul că agențiile sale de securitate extinse au fost distrase de invazia Ucrainei și de reprimarea internă a disidenței împotriva războiului.

În martie, ramura afgană a Statului Islamic, cunoscută sub numele de Statul Islamic Provincia Khorasan, a revendicat atacurile în masă dintr-o sală de concerte din Moscova, cel mai mortal atac terorist din ultimii ani, soldat cu 139 de morți.

Săptămâna trecută, forțele speciale ruse au eliberat doi gardieni și au ucis șase bărbați cu legături cu Statul Islamic care îi luaseră ostatici într-un centru de detenție din orașul Rostov din sudul țării.

Daghestan s-a confruntat, de asemenea, cu o serie de incidente antisemite. În special, anul trecut, o mulțime a luat cu asalt aeroportul din Makhachkala, căutând pasageri evrei care soseau din Israel.

INTERVIURILE HotNews.ro