Audienta aleasa „pe spranceana” pentru proiectul „Gabriel Resources”
Compania „Gabriel Resources” a organizat, ieri, la Alba Iulia, sub genericul „Hai sa salvam Rosia Montana!”, prima prezentare publica a studiului de impact depus, in luna mai, la Ministerul Mediului, privind proiectul de exploatare aurifera din Muntii Apuseni.
Reprezentantii companiei, in frunte cu vicepresedintele pe probleme de dezvoltare, John Aston, au incercat sa explice unei audiente „cuminti”, aleasa cu grija din randul sustinatorilor proiectului, faptul ca investitia pe care intentioneaza sa o dezvolte nu intampina nici o dificultate ce ar putea-o opri si ca studiul de impact, un document de cateva mii de pagini elaborat de zeci de experti, rezolva toate problemele care pot fi aduse in discutie.
La intalnire, programata initial ca o discutie cu presa, au participat pana la urma mai multi reprezentanti ai Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Alba, ai organizatiei „Pro Rosia Montana”, un consilier judetean si unul local, precum si subprefectul Clement Negrut si deputatul PD Stefan Bardan, precum si angajati ai unor firme din zona.
Reprezentantii „Gabriel Resources” nu au avut parte de intrebari „grele” din partea audientei, desi Aston i-a invitat sa o faca. Deputatul Bardan nu a spus nimic pe durata dezbaterilor, iar consilierul judetean Ioan Ardelean (PD), fost senator PUNR, si-a exprimat atasamentul fata de proiect.
John Aston i-au asigurat pe cei prezenti ca reconstructia ecologica a zonei va incepe inca din faza operationala, precum si ca riscurile presupuse unui asemenea proiect pot fi tinute sub control. De asemenea, el s-a aratat dispus sa promita totul: de la locuri de munca pana la afaceri bune pentru firmele din zona.
Informatii disponibile in mai multe orase
Totodata, reprezentantii companiei au anuntat ca informatiile privind potentialul impact asupra mediului al proiectului si raportul la studiul de evaluare a impactului pot fi obtinute de cei dornici de la diverse institutii din judetul Alba, dar si din Arad, Deva, Turda, Cluj-Napoca, Sibiu, Timisoara, Baia Mare, Petrosani si Bucuresti.
Dezbaterile publice ale raportului la studiul de evaluare a impactului asupra mediului, necesare pentru obtinerea acordului de mediu, vor incepe peste aproximativ o luna. „Rosia Montana Gold Corporation” (RMGC) este obligata prin lege sa organizeze aceste dezbateri.
Proiectul, extrem de controversat, prevede ca activitatile de exploatare propuse pentru comuna Rosia Montana sa dureze 16 ani. In acest timp vor fi exploatate patru cariere – Cetate, Carnic, Orlea si Jig – ultimele doua urmand a fi initiate in anul al saptelea, respectiv in anul al noualea de exploatare.
„Gabriel Resources”/ „Rosia Montana Gold Corporation” a depus, in luna mai, Raportul de evaluare a impactului asupra mediului la Ministerul Mediului, documentul in cauza fiind determinant in obtinerea acordului de mediu necesar inceperii constructiei noii mine.
Reprezentantii companiei spera sa obtina acest acord pana la sfarsitul lui 2006 sau inceputul lui 2007, astfel incat constructia minei sa poata demara, urmand ca primul lingou de aur sa fie scos in 2009.