AUDIO Andrei Chiliman (PNL): Ma indoiesc ca motiunea va trece
„Ma indoiesc ca va exista o majoritate, care sa reuseasca sa treaca motiunea de cenzura”, spune la RFI presedintele PNL Bucuresti, Andrei Chiliman. Politicianul liberal se indoieste ca Executivul va cadea dupa asumarea raspunderii. Partidul Social Democrat a anuntat ca va depune doua motiuni de cenzura, dupa ce Cabinetul Boc isi asuma, luni, raspunderea asupra planului de austeritate. Liberalii vor sustine demersul PSD.
Descarca fisierul audio in format MP3
Exista insa si parlamentari din PDL care au spus fie ca vor vota motiunea, fie ca se vor abtine de la vot. Ar mai fi nevoie de circa 20 de voturi, pentru ca motiunea sa treaca, iar Guvernul sa fie demis.
Andrei Chiliman: Ma indoiesc ca va exista o majoritate care sa reuseasca sa treaca aceasta motiune. Sigur ca noi vom incerca, prin toate mijloacele, sa facem lucrul asta. Sunt convins, insa, ca atata vreme cat Traian Basescu vrea sa-l tina pe Boc ca sa duca la bun sfarsit aceste masuri dure de austeritate – de fapt niste masuri care n-au nici o legatura cu ce-ar fi trebuit sa faca Guvernul Boc – cat timp vrea sa-l lase pe Boc sa le faca il va lasa pe Boc sa le faca si va reusi sa organizeze lucrurile in asa fel incat sa nu existe probleme la votul din Parlament. Ce o sa faca dupa-aia, ca o sa-l schimbe pe Boc, ca o sa-l lase pe altcineva, ca o sa-l lase tot pe Boc cu o remaniere guvernamentala, astea sunt paleative. De fapt, ei n-au facut ce trebuie anul trecut si acum au bagat tara intr-o criza mult mai adanca. Criza se va adanci, din pacate.
Reporter: Daca ar ajunge in Guvern, ar lua PNL in calcul o eventuala majorare a taxelor si impozitelor ?
A.C.: E cea mai mare prostie in moment de criza. Taxele si impozitele scad de obicei in perioadele de criza, nu se cresc. E cea mai facila metoda, adica cei care iau masura asta de obicei imping tara intr-un prapad si mai mare. Singurele solutii sunt cele propuse de noi : stimularea mediului privat de afaceri pentru investitii, investitii publice, reducerea cheltuielilor publice prin redimensionarea aparatului de stat la sapte opt ministere si la maximum 25 de agentii de care chiar e nevoie si reducerea numarului de oameni care functioneaza in ministere.