Sari direct la conținut

AUDIO Consilierul lui Boc: Avem nevoie de o expertiza juridica pentru ca masurile de austeritate sa nu poata fi atacate la Curtea Constitutionala. UPDATE Reducerile salariilor si pensiilor vor fi contestate in justitie

HotNews.ro

Membrii Guvernului nu stiu inca sub ce forma vor promova actele normative privind aplicarea masurilor de austeritate anuntate de presedintele Traian Basescu, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. „Trebuie modificate o serie de legi si de aceea se va lucra cu o armata de juristi. Trebuie gandite noile acte normative in asa fel incat sa nu poata fi atacate in justitie, la Curtea Constitutionala. Este o munca dificila si, in aceste conditii, nu cred ca vor fi finalizate in aceasta saptamana”, au declarat sursele citate. In urmatoarea sedinta de Guvern ar putea fi luata o decizie privind modul in care vor fi elaborate proiectele de acte normative.

Aceste afirmatii au fost intarite de Andreea Paul Vass, consilierul premierului. „Avem nevoie de o expertiza juridica pentru a evita atacarea lor la Curtea Constitutionala. Sunt convinsa ca in urmatoarea sedinta de Guvern vor fi luate decizii privind modul in care vor fi intocmite actele normative„, a declarat Vass pentru HotNews.ro.

  • Bogdan Hossu: Sunt interesati ca aceste contestatii sa nu fie rezolvate pana in 31 decembrie 2010

UPDATEModalitatile prin care foresc sa practice aceste reduceri, practic vor fi contestate si, conform declaratiei presedintelui Romaniei, sunt interesati ca aceste contestatii sa nu fie rezolvate pana in 31 decembrie 2010. Adica, pana in decembrie 2010 sa existe aceasta reducere pe fond, urmand, chiar daca vor fi penalitati, acestea sa fie reportate pentru 2011 sau anii urmatori. Depinde de rezultatul hotararii judecatoresti„, a declarat Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, la Discutia de Luni, o emisiune HotNews.ro-RFI realizata de Dan Tapalaga.

Descarca fisierul audio in format MP3

Guvernul este fortat de imprejurari sa urgenteze intocmirea acestor acte normative avand in vedere ca abia dupa ce vor fi aplicate noile masuri, Romania va putea primi urmatoarea transa, in valoare de 900 de milioane de euro, din imprumutul de la Fondul Monetar International. Potrivit sefului delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, „eliberarea urmatoarei transe de imprumut catre Romania depinde de implementarea completa a planului de masuri de austeritate”.

Executivul va trebui sa modifice o serie de legi importante precum Legea salarizarii unice, Legea contractelor colective de munca, legile pensiilor si asistentei sociale. Principalele masuri de austeritate pe care le va adopta Guvernul sunt reducerea veniturilor bugetarilor cu 25%, reducerea pensiilor si altor transferuri cu 15%. Traian Basescu a anuntat ca masurile vor fi aplicate incepand cu 1 iunie 2010.

Guvernul are experienta mai multor acte normative care au fost declarate neconstitutionale. Recent, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale unele prevederi ale Legii privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI). De asemenea, in sprilie, o parte dintre dispozitiile controversatei legi pentru modificarea si completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul functionarilor publici (in special cele ce permit numiri politice la conducerea institutiilor deconcentrate), au fost declarate neconstitutionale, miercuri, de judecatorii Curtii Constitutionale. Curtea Constitutionala a mai admis, pe 18 noiembrie 2009, sesizarea facuta de Partidul National Liberal si a decis ca Legea educatiei contravine Constitutiei, actul normativ fiind unul dintre cele pe care Guvernul Boc si-a asumat raspunderea in Parlament in septembrie, anul trecut.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro