AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Asociatia Romana pentru Energie Eoliana: Romania risca sa piarda investitii de 5 miliarde de euro in regenerabile. 49% dintre europeni respira un aer necorespunzator. 500.000 de decese premature asociate poluarii ridicate a aerului
Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Ministerul Mediului despre piata unitatilor de emisii de dioxid de carbon: Doar Rusia si Ucraina au un surplus de peste 8 miliarde, cererea fiind de 200 de milioane. Romania are un surplus de 300 de milioane de unitati
Romania poate pierde miliarde de euro din cauza ca nu a reusit sa vanda surplusul de unitati de emisii de dioxid de carbon (AAU-uri). La solicitarea HotNews, Ministerul Mediului a transmis un punct de vedere prin care explica situatia de pe piata acestor unitati. Potrivit Ministerului Mediului, este o piata „profund dezechilibrata”, in conditiile in care doar Rusia si Ucraina au un surplus de peste 8 miliarde de AAU-uri, in timp ce potentiala cerere la nivel mondial este de doar 200 de milioane de AAU-uri. Trebuie mentionat ca Romania detine un surplus de 300 de milioane de astfel de unitati. In aceste conditii, este greu de crezut ca vor putea fi valorificate toate.
Potrivit Ministerului mediului, statul roman a primit o serie de scrisori de interes din partea mai multor entităţi doritoare să participe la comercializarea surplusului de AAU-uri. Majoritatea celor care şi-au exprimat interesul de a participa la acţiunea de comercializare a surplusului de AAU-uri au propus să ofere statului asistenţă contra cost în identificarea potenţialilor cumpărători. Insa, aceasta este o situaţie neprevăzută în cadrul legislativ care prevede efectuarea tranzacţiilor doar prin vânzare directă.
Asociatia Romana pentru Energie Eoliana: Romania risca sa piarda investitii de 5 miliarde de euro in regenerabile
Asociatia Romana pentru Energie Eoliana (AREE) se arata nemultumita de intentia Autoritatii Nationale pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) de a modifica Legea 220/2008 privind promovarea regenerabilelor, considerand ca vor fi puse in pericol investitii de cel putin 5 miliarde de euro.
Prin modificarile legii, ANRE vrea sa introduca monitorizarea producatorilor si reducerea numarului de certificate verzi. Potrivit AREE, schimbarea schemei suport apare mult prea devreme pentru o industrie aflata la inceputurile ei in Romania. Reprezentantii asociatiei considera ca se va induce o incertitudine care va determina „nebancabilitatea proiectelor regenerabile”. Neavand o baza solida de calcul pentru planul de finantare, bancile nu vor putea acorda imprumuturi.
HotNews.ro arata pe 6 iunie ca Legea 220/2008 privind stimularea investitiilor in sectorul energiei regenerabile va fi modificata pentru a doua oara. Paradoxul este ca autoritatile nu au reusit nici pana acum sa elaboreze normele de aplicare ale legii, desi aceasta a fost publicata in Monitorul Oficial in 2008. Nu au reusit nici macar sa notifice la Comisia Europeana schema de sprijin prevazuta in Legea 220/2008.
49% dintre europeni respira un aer necorespunzator. 500.000 de decese premature asociate poluarii ridicate a aerului
Calitatea aerului in UE este inca destul de departe de obiectivele propuse. In 2008, 45% din populatia UE locuia inca in zone in care erau depasite valorile limita privind particulele in suspensie (PM10), 49% locuia in zone in care era depasita valoarea limita anuala de bioxid de azot.
Comisia Europeana lanseaza o consultare publica privind politica sa actuala din domeniul aerului. In urmatoarele douasprezece saptamani, se asteapta opinii privitoare la punctele tari si punctele slabe ale cadrului legislativ existent, precum si la evolutia punerii in aplicare a acestuia. Aceasta consultare realizata prin intermediul internetului face parte dintr-un proces mai larg de reflectie, care va contribui la o revizuire a legislatiei, programata pentru cel tarziu 2013.
Potrivit raportului privind starea mediului (State of the Environment Report) al Agentiei Europene de Mediu (AEM), in ultimii 20 de ani s-a constatat o scadere a emisiilor generate de toti poluantii atmosferici relevanti. In cazul anumitor poluanti emisiile au scazut semnificativ, cele de plumb fiind de exemplu reduse cu aproximativ 90%.