AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Guvernul sarb cere Romaniei sa ia masuri pentru stoparea unei poluari cu praf toxic
Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
CE a prezentat o noua strategie pentru stoparea in interval de zece ani a pierderilor in materie de biodiversitate
Comisia Europeana a prezentat noua strategie pentru protejarea si ameliorarea starii biodiversitatii in Europa in cursul urmatorului deceniu. Strategia include sase tinte care incearca sa combata principalele cauze ale pierderii biodiversitatii, de natura sa reduca presiunile asupra naturii si a serviciilor ecosistemice din UE prin conectarea obiectivelor tinand de biodiversitate la politicile sectoriale cheie. Sunt abordate si aspectele globale ale pierderii biodiversitatii, garantand astfel contributia UE la combaterea pierderii biodiversitatii in intreaga lume. Strategia corespunde angajamentelor luate de UE anul trecut la Nagoya, in Japonia.
Degradarea biodiversitatii provoaca pierderi sociale si economice uriase pentru UE. Polenizarea prin intermediul insectelor, de exemplu, care este in declin accentuat in Europa, are in UE o valoare economica estimata la 15 miliarde euro pe an. Situatia este la fel de ingrijoratoare la nivel mondial.
Strategia adoptata contine sase obiective. In Uniunea Europeana, pierderea diversitatii este provocata in principal de modificari ale utilizarii terenurilor, poluare, supraexploatarea resurselor, raspandirea necontrolata a speciilor alogene si schimbarile climatice. Numai 17% dintre habitatele si speciile evaluate au o stare de conservare favorabila, iar majoritatea ecosistemelor nu mai sunt capabile sa ofere serviciile optime din punct de vedere calitativ si cantitativ, cum ar fi polenizarea culturilor, aer si apa curate si tinerea sub control a inundatiilor si a eroziunilor.
Ritmurile mondiale actuale de disparitie a speciilor sunt de pana la 1 000 de ori mai ridicate decat cele naturale, in principal din cauza activitatilor umane. in Uniunea Europeana circa 25% dintre speciile animale europene, incluzand mamiferele, amfibienii, reptilele, pasarile si fluturii sunt in pericol de disparitie, iar 88% dintre rezervele de peste sunt supraexploatate sau intr-un proces avansat de epuizare.
Bogdan Aurescu (MAE): Sistemul antiracheta de la Deveselu nu va avea efecte negative asupra populatiei si mediului
Secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu declara ca SUA vor instala in orizontul anului 2015 la Deveselu un sistem strict defensiv de interceptari care nu va avea niciun fel de efecte negative asupra populatiei, mediului si culturilor agricole. El a mai spus ca amplasarea acestui sistem implica instalarea in fosta baza aeriana a unui numar redus de persoane, respectiv 150-200, numar care va putea creste in anumite situatii. Secretarul de stat in MAE a mai afirmat ca sistemul a fost construit astfel incat sa nu aiba niciun fel de efecte negative asupra populatiei si sa nu ii afecteze pe oameni, care „vor putea sa munceasca si sa traiasca normal” in acea zona.
Guvernul sarb cere Romaniei sa ia masuri pentru stoparea unei poluari cu praf toxic
Ministrul sarb al Mediului a declarat ca va cere Bucurestiului sa ia masuri in vederea curatarii unui depozit de deseuri de la mina din Moldova Noua, pentru a preveni imbolnavirea locuitorilor de pe malul sarb al Dunarii, afectati de un praf toxic. Potrivit Blic, praful toxic este adus de rafale puternice de vant de la depozitul de deseuri al minei romanesti de cupru si zinc Moldova Noua si afecteaza, de o saptamana, zona cuprinsa intre satul Vinci, orasul Veliko Gradiste si Lacul Srebrno Jezero. Praful contine cupru, zinc, mangan si plumb, iar doctorii avertizeaza ca aceste metale, in special plumbul, ar putea fi foarte periculoase pentru sanatatea oamenilor. Depozitul de deseuri este situat pe o insula de pe Dunare, la aproximativ 12 kilometri de Veliko Gradiste.
Agentia pentru Protectia Mediului a amplasat o statie de masurare la Veliko Gradiste, iar primele valori vor fi cunoscute in aceasta luna. Pe malul romanesc al Dunarii au fost efectuate analize, in 2008, la cererea locuitorilor din Veliko Gradiste. Rezultatul a fost pozitiv cu privire la prezenta cuprului, zincului, manganului si plumbului in praf. Medicii afirma ca aceste particule pot fi periculoase pentru sanatatea oamenilor, doar daca sunt prezente in concentratie „uriasa” si la o expunere prelungita.