AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Laszlo Borbely: Proiectul de la Rosia Montana ramane la stadiul de analiza si evaluare. Un nou traseu de agrement pe Lacul Floreasca
Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Laszlo Borbely: Proiectul de la Roşia Montană rămâne la stadiul de analiză şi evaluare
Proiectul de la Roşia Montană rămâne la stadiul de analiză şi evaluare, a declarat, miercuri, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.
„Proiectul minier de la Roşia Montană rămâne la stadiul de evaluare şi analiză. Cât priveşte petiţiile online privind stoparea proiectului, nu pot decât să spun decât că România este o ţară liberă şi fiecare are dreptul să se exprime”, a afirmat ministrul Mediului, citat de Agerpres.
Săptămâna trecută, oficialul MMP preciza că, deşi Ungaria nu este de acord cu folosirea cianurii la Roşia Montană, evaluarea proiectului minier de metale preţioase nu se va opri.
Ministrul Mediului a anunţat că, în prezent, Consiliul de Avizare Tehnică (CAT) înfiinţat în MMP a finalizat şapte capitole în privinţa studiului de impact al proiectului minier de la Roşia Montană. În plus, oficialul a adăugat că nu va propune Guvernului Hotârârea privind acordarea avizului de mediu decât dacă beneficiarul va respecta cerinţele specialiştilor din MMP.
Într-un comunicat de presă al Ministerului Mediului din Ungaria se precizează că ministrul Zoltan Illes i-a atras atenţia omologului Laszlo Borbely în legătură cu poziţia Budapestei în acest caz, şi anume că mineritul pe bază de cianuri este inacceptabil şi că amplasarea unui container pentru reziduri ridică anumite riscuri. În urma unor simulări, experţii ungari au ajuns la concluzia că există posibilitatea ca materiale contaminate să ajungă pe teritoriul Ungariei.
Autorităţile de la Bucureşti au eliberat, recent, un certificat de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic, necesar companiei Roşia Montană Gold Corporation /RMGC/, controlată în proporţie de peste 80% de societatea canadiană Gabriel Resources, pentru a putea exploata mina de aur cu ajutorul cianurilor, în aer liber.
RMGC este o companie înfiinţată în anul 1997, în judeţul Alba, în care acţionari sunt compania minieră de stat Minvest Deva – cu 19,31%, Gabriel Resources – cu 80,46% şi alţi acţionari minoritari – cu 0,23%.
Compania urmează să dezvolte cea mai modernă mină din România, la Roşia Montană, propunându-şi să extragă aproximativ 300 de tone de aur şi 1.400 tone de argint, echivalentul a 20.000 de lingouri.
În cazul în care proiectul aurifer ar primi undă verde, România devine primul producător de aur din Europa, depăşind astfel primele două ţări din top, Finlanda şi Suedia.
Având în vedere faptul că proiectul intră sub incidenţa prevederilor Convenţiei Espoo privind evaluarea impactului asupra mediului, Ministerul Mediului a solicitat Ministerului Afacerilor Externe, prin adresa nr. 4596 din 21.12.2004 transmiterea notificărilor către statele posibil afectate: Ungaria, Serbia şi Muntenegru, Bulgaria, Moldova, Ucraina, Slovacia.
Ungaria a confirmat participarea sa la procedura de evaluare a impactului proiectului Roşia Montana în context transfrontier, în timp ce Bulgaria şi Republica Moldova au răspuns la notificare precizând că nu vor participa la procedura de evaluare a impactului proiectului în acelaşi context transfontalier. Serbia şi Muntenegru, Ucraina şi Slovacia nu au răspuns oficial la notificare.
În februarie, Ungaria a primit un studiu românesc de peste 1.000 de pagini despre mina de la Roşia Montană, iar punctul de vedere oficial al guvernului ungar a fost formulat după studierea acestui document, potrivit ministerului ungar.
Japonia a repornit primul reactor nuclear dupa catastrofa de la Fukushima
Reactorul numarul 3 al centralei de la Tomari este primul reactor nuclear din Japonia care a primit autorizatie pentru a fi repornit, dupa catastrofa provocata pe 11 martie de cutremurul si tsunami-ul devastator care au lovit aceasta tara. Centrala nucleara de la Tomari se afla pe insula Hokkaido din nordul tarii.
Guvernatorul insulei a declarat ca a discutat cu responsabilii locali, care nu au ridicat niciun fel de obiectie in legatura cu repornirea reactorului.
Reactoarele nucleare din Japonia au fost inchise dupa catastrofa din 11 martie pentru sporirea masurilor de securitate. Premierul japonez Naoto Kan a militat, in ultimele luni, pentru renuntarea la utilizarea energiei nucleare.
Un nou traseu de agrement pe Lacul Floreasca
Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement Bucuresti (ALPAB), institutie subordonata Primariei Municipiului Bucuresti, inaugureaza un nou traseu de agrement pe Lacul Floreasca.
Durata unei plimbari va fi de 30 de minute, iar plecarile in cursa se vor efectua de la debarcaderul situat in apropierea ecluzei Herastrau – Floreasca, cu acces din Bulevardul Aviatorilor sau din Soseaua Nordului.
Vizitatorii vor putea admira toata zona care se intinde pe o suprafata de 53 hectare, totalizand o lungime de 6 kilometri a turului de lac.