AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Pamantul, afectat de o furtuna geomagnetica majora. Un entomolog olandez indeamna vesticii sa schimbe carnea pe insecte
Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Pamantul, afectat de o furtuna geomagnetica majora
Pamantul a fost afectat in ultimele zile de o furtuna geomagnetica majora, cauzata de o ejectie solara de masa, declara Cristiana Dumitrache, seful Sectiei de astrofizica de la Observatorul Astronomic al Academiei Romane. Ea a spus ca asistam la furtuni geomagnetice majore, cu efecte industriale asupra cablurilor de curent electric – asa cum au avut loc in Canada in 1981, asupra conductelor de petrol si a mijloacelor de comunicatie, cu urmari neplacute si asupra organismului fiintelor vii, atunci cand indicele KP al campului magnetic terestru depaseste 5, miercuri inregistrandu-se un indice de 6. Ultima furtuna geomagnetica majora, de indice 7, a fost pe 5 aprilie 2010, fiind considerata una dintre cele mai puternice ale anului. NASA a lansat o avertizare privind efectele exploziei solare produse pe 1 august, pe care specialistii au denumit-o „tsunami solar”, asupra Pamantului. O furtuna solara mult mai puternica a avut loc la sfarsitul lunii august 1859.
Astronomii afirma ca un lant de explozii solare de intensitate mare este asteptat la sfarsitul anului 2012. In astfel de perioade, scutul magnetic al Pamantului ar fi afectat, iar nivelul radiatiilor solare ar creste.
A fost descoperit singurul rau submarin activ de pana acum
Cercetatorii britanici au gasit in Marea Neagra curenti de apa de 350 de ori mai abundenti decat raul Tamisa curgand de-a lungul fundului apelor sarate si scobind canale la fel cum face un rau pe uscat. Apa curgatoare submarina, care ajunge la 35 de metri adancime in unele locuri, are chiar si vartejuri si cascade, ceea ce o face sa se asemene si mai mult cu echivalentul sau terestru. Oamenii de stiinta de la Universitatea din Leeds au folosit un submarin robotic pentru a analiza in premiera un canal adanc gasit pe fundul Marii Negre. Asa au descoperit un rau cu apa sarata care curge cu circa 6 km pe ora pe o portiune de 60 km in lungul canalului si care creaza maluri si vai inundabile asemenea unuia terestru. Daca s-ar fi format pe uscat, raul submarin detectat de cercetatorii britanici ar fi fost al saselea ca dimensiune de pe planeta dupa cantitatea de apa, 22.000 de metri cubi de apa trecand prin canal in fiecare secunda – de 350 de ori mai mult decat in cazul Tamisei si de 10 ori mai mult decat in cel al Rinului, cel mai mare rau din Europa. Descoperirea ar putea explica cum de supravietuiesc vietatile in adancul si in largul marilor si oceanelor, departe de apele bogate in substante nutritive din apropierea tarmurilor. Apa curgatoare submarina, care inca nu si-a primit numele, izvoraste din apele sarate care se revarsa din Marea Mediterana, prin stramtoarea Bosfor, in Marea Neagra, unde apele au un nivel mai redus de salinitate. Este singurul rau submarin activ descoperit pana acum.
Un entomolog olandez indeamna vesticii sa schimbe carnea pe insecte
Cresterea unor animale domestice precum vaci, porci sau oi ocupa doua treimi din suprafata agricola a planetei si genereaza 20% din gazele cu efect de sera considerate responsabile pentru incalzirea globala. In acest context, expertii ONU vor sa diminueze consumul de carne si au inceput sa caute alternative. Una dintre ele vine de la un entomolog olandez care a propus ca vesticii sa consume mai multe insecte pentru ca acestea sunt mai ecologice si bogate in proteine. Organizatia ONU pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) a luat deja in considerare proiectul lui Arnold van Huis, entomolog la Universitatea Wageningen din Olanda si consultant FAO, care prezinta avantajele consumului de insecte comestibile. „Exista o criza a carnii”, spune el. „Populatia globala va creste de la sase miliarde la noua miliarde pana in 2050 si stim ca oamenii consuma tot mai multa carne. Acum 20 de ani, consumul mediu era de 20kg, acum este de 50kg si va fi de 80kg in urmatorii 20 de ani. Daca o tinem tot asa vom avea nevoie de o noua Terra”.
O dieta constand in insecte comestibile, continua entomologul, este bogata in proteine, vitamine si minerale, iar o cercetare recenta de-a sa arata ca cresterea unor vietati ca lacustele, greierii sau gandacii de faina genereaza de 10 ori mai putin gaz metan, de 300 de ori mai putin protoxid de azot (un alt gaz cu efect de sera) si mult mai putin amoniac (un poluant generat de cresterea porcilor si a pasarilor) decat in cazul animalelor domestice.
Avand sangele rece, insectele transforma fibrele din plante in proteine mult mai eficient, mai spune entomologul olandez, iar riscurile pe care le impun asupra sanatatii sunt mai reduse. Peste 1.000 de specii de insecte sunt consumate deja in 80% din statele din intreaga lume, acest obicei fiind mai raspandit la tropice, unde ajung la dimensiuni mari si sunt usor de „recoltat”.