Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: PE cere prelungirea ajutorului de stat pentru minele de carbune pana in 2018. Leonardo Di Caprio doneaza 1.000.000 de dolari pentru salvarea tigrilor

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Romania risca sanctiuni pentru neindeplinirea cerintelor UE privind calitatea aerului

Romania risca sanctiuni de la Comisia Europeana pentru ca nu pune in aplicare legislatia comunitara privind calitatea aerului. Autoritatile de la Bruxelles au in vizor si alte opt state membre pentru acelasi lucru, iar pana acum nicio tara nu a comunicat Comisiei transpunerea la nivel national a legislatiei respective. Motiv pentru care, la recomandarea comisarului pentru mediu, Janez Potočnik, executivul european le-a adesat un aviz motivat. Altfel spus, mai avem la dispozitie doua luni pentru a ne conforma. In caz contrar, Comisia poate sesiza Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Romania ar fi trebuit sa introduca in dreptul national directiva privind calitatea aerului, pana pe 11 iunie 2010, iar mai apoi sa informeze Bruxelles-ul. In situatia noastra sunt si state precum Finlanda, Grecia, Ungaria sau Spania. Actul cerut de Comisia Europeana prevede impunerea unei limite privind anumite particule periculoase pentru sanatatea oamenilor din aerul pe care il respiram.

PE cere prelungirea ajutorului de stat pentru minele de carbune pana in 2018

Minele de carbune din Valea Jiului ar putea primi ajutoare de stat inca 8 ani de-acum in colo. Si asta dupa ce Parlamentul Europeana a cerut prelungirea fondurilor din motive maidegraba sociale decat economice sau de mediu. Inchiderea minelor neprofitabile nu va determina reducerea emisiilor de dioxid de carbon, ci va declansa o crestere uriasa a somajului. Minele furnizeaza 5 procente din electricitatea Europei si se gasesc in principal in Regiunea Ruhr din Germania, nord-vestul Spaniei si Valea Jiului in Romania. Se estimeaza ca 100.000 de locuri de munca depind direct sau indirect de minerit. Exista mine si in Polonia, Republica Ceha si Regatul Unit, dar acestea sunt profitabile. Termenul limita pentru inchiderea minelor trebuie sa asigure o solutie acceptabila din punct de vedere social, fara sa antreneze concedieri in masa in anumite state membre, se arata in textul adoptat de deputati. Desi Parlamentul European are doar un rol consultativ in cadrul procedurii privind acest subiect, pozitia sa privind necesitatea extinderii termenului limita pentru acordarea ajutoarelor de stat este un semnal politic puternic . Asta in conditiile in care minele trebuie inchise definitiv conform unui plan de mediu, daca ele nu au devenit competitive inainte de termenul limita fixat si daca nevoile energetice ale Uniunii nu necesita mentinerea lor in functiune. Consiliul Europei trebuie sa ia o decizie pe 10 decembrie in aceasta privinta.

Statele membre ale UE acopera doar o treime din eforturile necesare pentru inverzire

Uniunea europeana nu prea contribuie la combaterea schimbarilor climatice. Asta sugereaza raportul World Wide Found for Nature facut pe baza analizei strategiilor celor 27 de state in domeniul eficientei energetice, a cladirilor si transportului, dar si pe sprijinul pentru energii regenerabile. Din studiu reiese clar ca niciun stat membru nu a luat masurile necesare pentru indeplinirea obiectivului de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu 80-95% pana in 2020. “In general, notele sunt proaste. Sprijinul pentru energii regenerabile inregistreaza progres, dar sunt lipsuri mari la eficienta energetica, transport si industrie, au declarat oficialii organizatiei World Wide Found for Nature. Cea mai mare nota acordata este D, media statelor este, insa, notata cu E. In ce ne priveste, Romania este listata la categoria F, adica tara noastra a inceput sa implementeze politici de clima si energie, care sunt insa insuficiente pentru a ne situa pe drumul catre o economie bazata pe consum redus de carbon. De asemenea, studiul afirma ca in Romania exista multe proiecte in acest sens, care nu sunt inca implementate. Avem strategii promitatoare dar si foarte multe piedici de ordin administrativ si lipsa de planuri concrete.

Leonardo Di Caprio doneaza 1.000.000 de dolari pentru salvarea tigrilor

Actorul american Leonardo Di Caprio s-a angajat sa doneze un milion de dolari unei organizatii care lupta pentru salvarea tigrilor. Starul de cinema a facut anuntul la Sankt Petersburg la un summit gazduit de premierul rus Vladimir Putin, in cadrul caruia se intalnesc sefii de state pe ale caror teritorii mai traiesc tigri in salbaticie. Scopul intalnirii este de a strange fonduri pentru dublarea numarului de tigri: de la aproximativ 3.200, cati exista in prezent, la cel putin 6.400 in urmatorii 12 ani. „Vanatoarea ilegala a tigrilor si pierderea habitatului din cauza productiei de ulei de palmier, lemn si hartie duc specia catre extinctie”, a declarat actorul, care a adaugat ca daca nu actionam acum, unul dintre cele mai importante animale din lume ar putea disparea in doar cateva decenii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro