AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: Sorin Oprescu: Locuri speciale pentru picnicuri in Bucuresti
Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro
Descarca fisierul audio in format MP3
Ministrul Mediului: Potenţialul hidroenergetic al României poate ajunge la 8.000 MW prin investiţii
Potenţialul hidroenergetic al României este de aproximativ 5.900 MW, numai pentru investiţii pe râurile interioare, putând ajunge până la 8.000 MW, daca la acestea se adauga noi investitii pe Dunare, a declarat marti ministrul Mediului, László Borbély, la Summit-ului European pentru Hidroenergie. Participanţii la prima ediţie a Summit-ului European pentru Hidroenergie, organizat la Bucureşti, au discutat despre avantajele hidroenergiei, oportunităţi de afaceri, precum şi despre modelele europene de bună practică în domeniul construirii de microhidrocentrale în vederea protejării mediului înconjurător. Demnitarul a adăugat că pentru investitori este important să deţină informaţiile necesare pentru dezvoltarea proiectelor în România, menţionând că este optimist în egătură cu investiţiile în energiile regenerabile din România. „Este un moment important în ceea ce priveşte legislaţia. Investitorii care vin, şi nu sunt puţini, trebuie să aibă date certe cu privire la ce se întâmplă în acest domeniu dar şi în celelalte – solar, biomasă, eolian. Avem legislaţia pusă la punct, se ştie câte certificate primeşte fiecare dacă vine şi investeşte” a precizat Laszlo Borbély. Potrivit Ministerului Mediului, pentru microhidrocentralele sub 10MW, investitorii beneficiază de trei certificate verzi pe o perioadă de 15 ani dacă investiţiile sunt noi, puse în funcţiune după anul 2004, iar pentru microhidrocentralele retehnologizate se alocă două certificate verzi pentru zece ani. Pentru microhidrocentrale vechi, neretehnologizate şi puse în funcţiune înainte de 2004, investitorii obţin 0,5 certificate verzi pentru trei ani. Ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat că in acest moment, pentru realizarea de microhidrocentrale sunt acordate 290 de avize de gospodărire a apelor, 84 dintre acestea fiind în curs de execuţie. Laszlo Borbély a mai precizat că Ministerul Mediului şi Pădurilor derulează un program prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, prin care firmele care investesc în producţia de energie din surse regenerabile în România obţin o finanţare de maximum 50% din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 30 de milioane de lei pentru fiecare proiect.
Sorin Oprescu: Locuri speciale pentru picnicuri in Bucuresti
Primarul Sorin Oprescu a anuntat ca in Bucuresti urmeaza sa fie construite mai multe zone speciale pentru picnic pana la sfarsitul acestui an, dupa ce Parlamentul a adoptat, saptamana trecuta, noua lege a picnicului. Potrivit legii, picnicurile vor putea fi facute doar in locuri amenajate special in acest scop. Amenzile pentru nerespectarea legii merg de la 100 la 5.000 de lei. In Capitala exista deja locuri special amenajate pentru picnic in Parcul Tineretului si in zona Mogosoaia, iar Sorin Oprescu promite ca o astfel de zona va exista, in curand, si in Padurea Baneasa.
Marea Britanie: Cea mai veche centrală nucleară din lume s-a închis miercuri, după 44 de ani de funcţionare
Centrala nucleara din localitatea britanica Oldbury-on-Severn, cea mai veche din lume, a fost inchisa miercuri, dupa 44 de ani de functionare. Incepand din anul 2025, o alta centrala nucleara va functiona in zona, la doar cateva sute de metri de cea care se inchide. Localnicii, care spun ca nu au putut impiedica amplasarea in zona a centralei in urma cu cateva decenii, se plang ca nu au cum sa impiedice nici constructia noii centrale. O companie de proiect controlată în parteneriat de giganţii germani E.ON şi RWE este pe cale să înceapă, în curand, lucrările de construcţie la o centrală nucleară de circa şase ori mai puternică decât cea veche, care ar trebui să intre în exploatare incepand din 2025. Guvernul britanic îşi bazează măsurile de reducere a emisiilor poluante pe construirea de noi centrale nucleare.