Sari direct la conținut

​AUDIO Jurnalul de mediu RFI – HotNews.ro: UE doreste protejarea biodiversitatii. Greenpeace: Rusia s-ar putea confrunta cu dezastre similare celui din Ungaria

HotNews.ro

Asculta Jurnalul de Mediu Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

UE doreste protejarea biodiversitatii

Deputatii europeni au solicitat Uniunii Europene si partenerilor sai internationali mai multe investitii cu scopul de a proteja speciile de plante si animale. Solicitarea lor precede o conferinta ONU, care va avea loc la sfarsitul lunii octombrie in Nagoya, Japonia.

Rezolutia, adoptata cu 505 de voturi pentru, 22 impotriva si 41 de abtineri, recomanda obiectivele strategice ale Uniunii Europene la conventia pentru diversitatea biologica, ce se va desfasura intre 18-29 octombrie. Acest eveniment, in contextul anului ONU al biodiversitatii, are ca scop deciderea obiectivelor strategice pentru anul 2020, si crearea unei „viziuni” pentru 2050.

Finantarea globala pentru biodiversitate trebuie sa „creasca exponential,” au spus deputatii europeni. Aceste investitii sunt necesare, tinand cont de faptul ca scaderea nivelului de bunastare ca urmare a pierderii biodiversitatii se traduce in prezent prin pierderea a aproximativ 50 de miliarde de euro anual. Obiectivele pentru anul 2020, sugerate in rezolutie, includ: eliminarea subventiilor daunatoare biodiversitatii, o despadurire neta egala cu zero, eliminarea practicilor de pescuit destructive, protejarea a cel putin 20% din zonele de uscat, de apa dulce si marine si protejarea speciilor pe cale de disparitie.

Comisia Europeana a renuntat la ideea interzicerii forarilor petroliere la mare adancime

Comisia Europeana a renuntat la ideea interzicerii temporare, la nivelul UE, a forarilor petroliere la mare adancime, mai ales la presiunea Marii Britanii. Totusi, CE vrea sa conditioneze acordarea noilor autorizatii de norme mai stricte de securitate si control.

Comisarul pentru Energie Gunther Oettinger a admis ca propunerea sa initiala a fost modificata la presiunea unora dintre colegii sai.

Oettinger a sustinut initial introducerea unui moratoriu, in asteptarea rezultatelor anchetei referitoare la cauzele dezastrului de la o platforma a grupului BP din Golful Mexic.

Vicepresedintele CE, britanica Catherine Ashton, a carei tara exploateaza numeroase platforme petroliere in Marea Nordului, a jucat un rol decisiv in modificarea propunerii comisarului german, a dezvaluit o sursa europeana apropiata discutiilor.

Propunerea modificata prevede posibilitatea suspendarii acordarii de autorizatii pentru noi foraje. Sursa a aratat ca legislatia statelor membre si cea comunitara nu permit impunerea unui moratoriu la nivelul UE.

Greenpeace: Rusia s-ar putea confrunta cu dezastre similare celui din Ungaria

Rusia s-ar putea confrunta cu un dezastru similar celui din Ungaria, anunta Greenpeace Rusia. „Avand in vedere starea a numeroase structuri hidraulice din tara, nu putem exclude riscul producerii unui accident similar celui din Ungaria in Rusia”, a declarat Ivan Blokov, directorul de programe al Greenpeace in Rusia. „Iarna promite sa fie rece si cu ninsori importante, lucru ce ar putea conduce la inundatii masive, putand cauza spargerea barajelor”, a adaugat el.

Potrivit datelor oficiale, in rezervoarele rusesti se afla opt miliarde de metri cubi de reziduuri industriale, cu niveluri diferite de periculozitate, a precizat Greenpeace Rusia. Acest volum este de 10.000 de ori mai mare decat cel deversat in Ungaria.

Noroiul rosu din Ungaria ar putea atinge teritoriul Ucrainei saptamana viitoare, a declarat la inceputul saptamanii ministrul ucrainean al Mediului. Presa internationala citeaza experti care afirma ca deversarea a un milion de metri cubi de noroi rosu de la rezervorul avariat era un dezastru asteptat.

Aproximativ un milion de metri cubi de noroi rosu, potrivit agentiei ruse, s-au deversat, la 4 octombrie, dintr-un rezervor apartinand unei uzine de alumina, la Ajka, oras situat la 160 de kilometri vest de Budapesta.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro