Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Banca Mondiala a anuntat ca amana vizita de evaluare in Romania. BCR a decis sa reduca programul de lucru in 95 de unitati. Banca olandeza DSB a fost declarata oficial in faliment

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Banca Mondiala a anuntat ca amana vizita de evaluare in Romania

Banca Mondiala amana vizita de evaluare in Romania, pana la formarea noului Guvern. Institutia a anuntat decizia la cateva zile dupa ce si Fondul Monetar International a luat o hotarare similara. FMI a precizat ca, pana la clarificarea situatiei politice si formarea unui nou Executiv, termenul evaluarii ramane o necunoscuta. In acest context, premierul desemnat, Lucian Croitoru, a declarat ca respectarea angajamentelor luate de Romania, in urma acordurilor de imprumut cu institutiile internationale, este prioritara pentru mandatul sau.

Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Uniunea Europeana au aprobat, la inceputul acestui an, acordarea unui imprumut in valoare de 20 de miliarde de euro catre Romania. Dintre acestia, un miliard de euro vin de la Banca Mondiala. 300 de milioane de euro au ajuns deja in Romania, restul transelor urmand sa fie eliberate in urma vizitelor de evaluare.

AvtoVAZ este amenintat cu falimentul, din cauza datoriilor

Producatorul masinilor Lada ar putea intra in faliment, daca nu va gasi finantare pentru a-si plati datoriile. Anuntul a fost facut de reprezentantii companiei AvtoVAZ, ale carei datorii sunt de peste 3,5 miliarde dolari. Un raport publicat recent arata ca Lada nu va scapa de faliment decat daca va renunta la jumatate din cei 100.000 de angajati. O decizie critica, insa, pentru orasul rusesc de 700.000 de locuitori, unde fabrica isi are sediul. AvtoVAZ spera ca institutiile bancare sa-i acorde un imprumut de 1,7 miliarde dolari.

BCR a decis sa reduca programul de lucru in 95 de unitati

Banca Comerciala Romana va reduce programul de lucru cu publicul, de saptamana viitoare. Decizia se va aplica de luni, 26 octombrie, in 95 de unitati. Institutia a luat aceasta masura in urma unei analize, care a aratat ca serviciile bancare sunt solicitate de clienti mai ales pe parcursul dupa-amiezii, dupa terminarea serviciului, in drum spre casa. Asadar, programul de lucru cu publicul va incepe la ora 09.00 si va dura pana cel tarziu la ora 18.00.

Cea mai scumpa tehnologie de film din lume a fost adusa in Romania, printr-o investitie de peste 10 milioane euro

Peste 10 milioane euro – atat a costat aducerea in Romania a celei mai scumpe tehnologii de film din lume. Investitia a fost facuta in Bucuresti si cuprinde un complex de 21 de sali de cinema, ce se va deschide luna viitoare. Oficialii companiei care au adus aceasta tehnologie in tara sustin ca piata cinematografiei merge bine pe timp de criza, in ciuda stoparii constructiei unor mall-uri.

Atractia complexului vor fi peliculele in format IMAX – care se vizioneaza pe un ecran supradimensionat, de 24 metri latime si 18 metri inaltime. Proiectorul pentru un astfel de format cantareste o tona si costa doua milioane dolari.

Banca olandeza DSB a fost declarata oficial in faliment, dupa ce clientii au retras cate 60 de milioane de euro pe zi

Decizia de insolventa a fost pronuntata de tribunalul din Amsterdam. Peste 600 de milioane de euro au fost retrase din conturi in doar 10 zile, un flux caruia institutia nu i-a mai putut face fata. Potrivit unor oficiali ai bancii centrale olandeze, s-a incercat solutia preluarii de catre o institutie americana de creditare, dar negocierile au esuat. In Olanda, DSB si-a facut o reputatie de jucator extrem de agresiv pe piata creditelor ipotecare. Cand criza a lovit in veniturile clientilor, acestia nu au mai putut rambursa ratele, iar retragerile masive ulterioare au pecetluit soarta institutiei.

La final, iata cele mai importante evenimente economice ale zilei:

Banca Mondiala si Institutul Bancar Roman organizeaza o conferinta de presa, in cadrul careia va fi prezentat „Raportul de evaluare al Bancii Mondiale, cu privire la protectia si educatia consumatorilor de produse si servicii financiare din Romania”.

Despre situatia economica si financiara din ultima perioada se va discuta la conferinta „Piata fondurilor de investitii”. Evenimentul este organizat de Finmedia si Asociatia Administratorilor de Fonduri din Romania.

Tot astazi, Ministerul Muncii anunta o dezbatere publica a proiectului Legii privind sistemul unitar de pensii.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro