Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul economic RFI – HotNews.ro: Bancherii reactioneaza la caderea Guvernului. Pretul aurului a atins marti un nou maxim istoric

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca emisiunea in format MP3

Bancherii reactioneaza la caderea Guvernului

Reprezentantii bancilor comerciale sustin ca primele efecte ale acestei decizii politice se vor vedea pe cursul valutar si in intarzierea reformelor. Specialistii avertizeaza ca urmeaza o perioada proasta pentru leu, din cauza faptului ca in astfel de situatii oamenii nu stiu la ce sa se astepte si incep sa cumpere euro. Surse din cadrul sistemului bancar au declarat ca Banca Nationala va interveni sa apere cursul, pentru ca de acesta depinde stabilitatea indivizilor si a companiilor care au angajate credite sau au plati de facut. Pe de alta parte, sefii de banci spun ca, spre deosebire de tarile din Vest unde picarea Guvernului nu echivaleaza cu o criza, in Romania lucrurile stau exact invers. Nici trezorierii bancilor nu sunt mai optimisti. Acestia recunosc ca ii afecteaza situatia politica din acest moment.

Pretul aurului a atins marti un nou maxim istoric

Pretul aurului a atins un nou nivel record. El a fost cotat pe piata londoneza la peste 1.065 de dolari pe uncie, pe fondul deprecierii monedei americane in fata celei europene. Pretul aurului a doborat mai multe recorduri in ultimele saptamani, in contextul in care deprecierea dolarului a facut mai accesibil acest metal pentru investitorii care detin alte monede.

Comisia Europeana acorda ajutor financiar somerilor din Olanda

Peste 400 de someri din Olanda vor primi ajutoare in bani de la Comisia Europeana. Oficialii de la Bruxelles au aprobat alocarea a mai mult de 380.000 de euro, cu titlu de ajutor financiar pentru muncitorii disponibilizati de o firma de constructii. Banii vor fi folositi de persoanele ramase fara loc de munca pentru cursuri de calificare, astfel incat sa se poata reangaja cat mai repede posibil. Sumele ar urma sa vina prin intermediul Fondului pentru Ajustare la Globalizare, dar pentru aceasta trebuie sa fie de acord atat Parlamentul, cat si Consiliul European. Decizia este similara cu cea din luna august, cand Comisia a avizat un ajutor de 5,5 milioane de euro in cazul a 1.300 de muncitori germani, care au lucrat in fabrica Nokia, mutata in localitatea clujeana Jucu.

OPEC si-a revizuit in urcare previziunile legate de cererea de petrol din 2009 si 2010

Previziunile internationale anunta o crestere usoara a cererii de titei. Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol si-a revizuit pozitiv estimarile asupra cererii de petrol din 2009 si 2010, pe fondul semnalelor de redresare date de economia mondiala. Raportul pe luna octombrie arata ca scaderea consumului se va limita la 1,65% in acest an, in contextul in care organizatia prevazuse anterior o contractie mai mare: de 1,8 procente. Anul viitor tendinta ascendenta va continua, astfel ca cererea va creste cu 200 de mii de barili pe zi – potrivit OPEC.

Deficitul de cont curent al Romaniei a scazut cu 78,6% in primele opt luni

Deficitul de cont curent a scazut in primele opt luni, la aproape 2 miliarde si jumatate de euro. Comparativ cu anul trecut, asta inseamna o pierdere de peste 78%, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Acestea mai arata si ca romanii din strainatate aduc mai putini bani in tara.

Soldul transferurilor curente a scazut la aproape 3 miliarde de euro, cu 30% mai putin decat in 2008. Investitiile straine directe s-au redus si ele semnificativ. In schimb, balanta de bunuri si servicii a inregistrat un deficit de 3 ori mai mic fata de anul trecut.

La final, iata cele mai importante evenimente economice ale zilei:

Institutul Bancar Roman organizeaza conferinta de presa „Modalităti alternative de solutionare a conflictelor dintre banci si clientii debitori”.

La Palatul Parlamentului, se desfasoara cea de-a IV-a ediţie a Conferintei Nationale de Pensii Private.

Tot astazi, se lanseaza a opta ediţie a clasamentului Top 300 cei mai bogati romani.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro