Sari direct la conținut

AUDIO Jurnalul Economic RFI – HotNews.ro: Boc cere ministerelor si companiilor de stat sa publice online investitiile finalizate si programate. Bancile europene au renuntat la peste 40.000 de locuri de munca doar in ultima luna

HotNews.ro

Asculta Jurnalul Economic Radio France Internationale – HotNews.ro

Descarca fisierul audio in format MP3

Boc cere ministerelor si companiilor de stat sa publice online investitiile finalizate si programate

Ministerele si companiile din subordine trebuie sa publice pe site-urile proprii, pana pe 31 august, investitiile care vor fi finalizate in acest an si proiectele din ultimii doi ani. Pana la data de 1 octombrie, aceleasi institutii vor stabili prioritatile de investitii pentru 2012 si 2013, adeclarat premierul Emil Boc. Acesta i-a anuntat pe ministri, la inceputul sedintei de guvern de miercuri, sa prezinte in viitoarea sedinta lista tuturor investitiilor solicitate. Premierul i-a cerut totodata ministrului de Interne, Traian Igas, sa le recomande autoritatilor locale sa faca publice pe paginile proprii de internet proiectele de investitii finalizate si pe cele prioritare, precum si ce au realizat in ultimii doi ani.

Alan Greenspan, fost presedinte al Fed: The Euro is breaking down

„Euro este pe cale sa se destrame, iar acest proces genereaza dificultati considerabile pentru sistemul bancar european”. Avertismentul a fost lansat de fostul presedinte al Bancii Nationale americane, Alan Greenspan. Acesta a declarat ca nordul Europei este format din tari cu o cultura de disciplina bugetara, in timp ce tarile din sudul Europei, precum Grecia, consuma mai mult decat produc si acumuleaza datorii. „Problema este ca exista un clivaj in crestere in cercurile economice, analitice si bancare cu privire la ce ar trebui sa fie euro pentru 17 tari cu culturi diferite. Acest lucru nu poate functiona”, a precizat Greenspan. El a mai adaugat ca nu se asteapta ca Statele Unite ale Amercii sa recada in recesiune, chiar daca sansele pentru ca acest lucru sa se intample au crescut.

Bancile europene au renuntat la peste 40.000 de locuri de munca doar in ultima luna

Bancile europene au renuntat la peste 40.000 de locuri de munca, doar in ultima luna. Decizia UBS de a reduce cu 5 procente numarul angajatilor intareste aceasta tendinta, ca urmare a scaderii veniturilor din tranzactionare pe fondul agravarii crizei datoriilor suverane, scrie Bloomberg. Presedintele executiv al Sammons Associates din Londra, Jonathan Evans, a declarat ca „este o baie de sange” ce se intampla in acest domeniu si se asteapta ca lucrurile sa se inrautateasca. „Nu cred ca multi dintre cei care si-au pierdut slujbele vor fi reangajati. Indiferent de cat de bun este cineva, nimeni nu vrea sa vorbeasca despre angajari”, a continuat acesta. De la inceputul acestui an, bancile europene au renuntat la circa 67.000 de posturi, aproximativ 50.000 dintre acestea fiind in cadrul bancilor britanice. In aceeasi perioada, bancile din Statele Unite au disponibilizat 10.500 de angajati.

Presedintele german critica rascumpararea de obligatiuni ale statelor din zona euro de catre BCE

Presedintele Germaniei, Christian Wulff, a criticat achizitia de catre Banca Centrala Europeana de obligatiuni emise de statele din zona euro aflate in dificultate. „Gasesc indoielnic planul de cumparare masiva a obligatiunilor unor tari. Pe termen lung, acest lucru nu poate aduce nimic bun”, a declarat presedintele german, al carui rol este in mare masura onorific. Agentia France Presse arata ca, in mod surprinzator, aceste critici vin dintr-o tara care sustine ferm principiul independentei Bancii Centrale Europene. Institutia bancara a anuntat ca saptamana trecuta a cumparat obligatiuni ale statelor aflate in dificultate din zona euro in valoare de peste 14 miliarde de euro.

Judetele din Ungaria pierd controlul asupra fondurilor europene in urma unei erori administrative

Judetele din Ungaria pierd controlul asupra fondurilor europene, in urma unei erori administrative. Mai exact, noul sistem de impartire teritoriala din Ungaria a pierdut dreptul de a dispune de fondurile pentru dezvoltare regionala de la Uniunea Europeana. Motivul este acela ca guvernul maghiar nu a notificat pana la inceputul anului autoritatile de la Bruxelles ca pe viitor va atrage fonduri pentru dezvoltare regionala pe baza unui sistem de judete in loc de regiuni. In urma reorganizarii teritoriale, administrarea fondurilor europene a trecut de la regiuni la judete, insa acum ele vor putea dispune doar de finantare de la bugetul de stat.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro